In juli 2014 vond het eerste yogafestival van Haarlem plaats op Landgoed Elswout. Een weekend met 100 workshops, 30 verschillende vormen van yoga, meditatie en massage.

De healthy lifestyle werd verder gepromoot met een Yoga Lifestyle Market en biologisch eten en drinken. ‘Selfie nemen?’ vroeg de vriendin waarmee ik naar het festivalterein liep toen er plots vol geweld een regenbui losbarstte en we midden in het bos als twee verdwaalde kinderen onder een grote paraplu probeerden te schuilen. Met het weer had dit evenement duidelijk geen geluk. Maar dat mocht de pret niet drukken: vol goede moed zag ik menig yogaboga — zoals mijn vriend yogabeoefenaars noemt — met bijbehorende yogamatjeskoker op de rug, yogakleding en slippers richting het terrein marcheren. Geluk ligt immers in jezelf. That’s the spirit.

Aanbod

Yin yoga, Okido yoga, Kundalini Yoga en Yvengar Yoga; het aanbod van verschillende yogavormen is inmiddels enorm in Nederland. Maar hoe weet je welke vorm je moet kiezen? Tijdens dit festival kan je dat laagdrempelig ontdekken en kijken welke stijl bij je past. Je kunt kiezen voor korte try out lessen van een half uur, maar de meer ervaren yogabeoefenaar kan voor de langere en meer verdiepende workshops gaan. Een weekendkaart geeft toegang tot alle workshops en kost €59 (aan de kassa €62), maar je kunt ook voor een dagkaart kiezen voor €37,50 (€40 aan de kassa). Wil je slecht een losse les meepikken, dan kan dat voor €12. Daarvoor krijg je een workshop van vijf kwartier. De try-out-strippenkaart kost €15 en geeft recht op drie losse lessen van 30 minuten. Mocht je voor een massage kiezen, dan kost dat €10 per half uur en maak je kennis met de heerlijke massageoliën van Weleda. Daarna kun je lekker bijkomen in een strandstoel onder het genot van een gezond hapje en drankje met bijbehorende muziek.

Dus als toevallige wandelaar kan je ook aanschuiven en genieten van bijvoorbeeld een dorstlessende kokosnoot.

Plus

Het is sympathiek dat er rekening wordt gehouden met senioren en kinderen. Speciaal voor ouderen wordt er “easy yoga” gegeven, aangepast aan verminderde mobiliteit en kracht. Bovendien krijgen ouderen korting op de workshops. Kinderen tot 12 jaar mogen zelfs gratis deelnemen. De toegang tot het terrein zelf is sowieso gratis. Dus als toevallige wandelaar kan je ook aanschuiven en genieten van bijvoorbeeld een dorstlessende kokosnoot, rauwe courgette-spaghetti of een heerlijke, verse salade uit eigen moestuin van Vuur&Vlam. Claudia Lucardi — die met haar energie en kookkunsten haar bedrijfsnaam absoluut waarmaakt — was binnen een mum van tijd uitverkocht. Verontschuldigend kijkt ze naar de laatste kom salade. ‘Ik heb beloofd dit voor de vrijwilligers te bewaren. Alleen de chocolade mudcake is er nog.’ Dat vond ik overigens bepaald geen straf. Gemaakt van 70% cacao, geserveerd met een eetbare bloem op een composteerbaar bordje en bijbehorend vorkje werd het toch nog een verantwoorde keuze.

Min

Persoonlijk vind ik de verschillende toegangskaarten een beetje een gedoe. Er zit toch een prijskaartje aan verbonden en dan moet je dus echt wel even de tijd nemen om je te verdiepen in de mogelijkheden. De Food Market en het zitgedeelte vond ik leuk, maar bij een volgende editie mag het wel wat ruimer opgezet worden. Het oogt nu wat rommelig en het is zoeken naar een zitplek. Ik schrok me dan ook de rambam toen er opeens muziek direct naast me losbarstte. Een groepje Hare Krishna-achtige figuren waren naast ons neergestreken. Ik voelde me een beetje opgelaten en door het volume was ons gesprek meteen stilgelegd, maar het ook zijn charme. We waren in ieder geval lekker in het moment.