Steeds meer mensen trekken de natuur in, op zoek naar bramen, paddenstoelen of ander eetbaar lekkers. Wildplukken heet dit fenomeen en het is al een paar jaar in opkomst. Onlangs werd er zelfs een speciaal gilde voor opgericht. Wildplukken is het nieuwe moestuinieren!

Om meer te weten te komen over wildplukken, liep ik een dagje mee met Ellen Mookhoek. Zij organiseert wildplukwandelingen voor groepen en geeft daarbij uitleg over planten en de Nederlandse regelgeving. Wil je zelf aan de slag om te oogsten uit de natuur? Hier volgt een aantal van haar wildpluktips.

1. Ideaal wildplukplekje

“Het Flevopark in Amsterdam is een voorbeeld van een ideaal wildplukplekje in een stad, wegens de grote diversiteit aan eetbare planten. Naast de bekende brandnetels – waar overigens alleen de topjes eetbaar van zijn – vind je er de walnotenboom, de beuk, de kornoelje en nog veel meer planten met heerlijkheden om te eten.”

2. Toestemming

“Wildplukken is niet verboden, maar plukken zonder toestemming valt onder stropen, wat wel verboden is. Vraag daarom toestemming of houdt het bij proeven.” Overigens gedoogd Staatsbosbeheer het plukken wel, mits het bij een champignonbakje vol per persoon blijft.

wildplukken02

3. Basisprincipes

“De twee basisprincipes van het wildplukken zijn veiligheid en determineren. Om giftige planten van eetbare planten te kunnen onderscheiden, moet je een plant feilloos thuis kunnen brengen en weten tot welke familie zij behoort en wie haar verwanten zijn.” Neem bijvoorbeeld een boekje mee waarin giftige planten staan vermeld.

4. Poep en pies

“Poep en pies zijn twee aandachtspunten bij het wildplukken, want: vies. Als je wilt voorkomen dat je planten plukt waarop een dier zijn behoefte heeft gedaan, pluk dan zo hoog mogelijk. Pies is overigens niet giftig, omdat urine steriel is. In poep kunnen ziektekiemen zitten.”

5. Eetbaar

“Een plantenfamilie waar je vrijwel alles van kunt eten is de brassica, ook wel kruisbloemenfamilie genoemd. Hiertoe behoren bijna alle koolsoorten waaronder de bekende bloemkool en de broccoli.”

6. Pas op

“Pas op voor de schermbloemigen. Deze plantenfamilie bevat een aantal zeer giftige planten zoals bijvoorbeeld de gevlekte scheerling, die heel veel op het eetbare fluitekruid lijkt.”

7. Zevenblad

“Het zevenblad is een favoriet van mijzelf. Dit blad met – zoals de naam al doet vermoeden – zeven blaadjes, smaakt heerlijk door Indiase gerechten of in een harissa.”

8. Paddenstoelen

“Ga niet zomaar alleen paddenstoelen plukken. Hiervoor moet je namelijk zeer goed onderlegd zijn met de nodige kennis, want er zijn veel paddenstoelen die dodelijk zijn.”

9. Springbalsemien

“Velen kennen de springbalsemien als de plant met de roze helmbloempjes waar ze vroeger als kind plezier aan beleefden door de zaadbolsters tot ontploffing te brengen door erin te knijpen. Deze zaadjes die hieruit springen zijn óók eetbaar. Ze smaken nootachtig en zijn heerlijk door een salade!”

10. Gezond verstand

“Gebruik je gezond verstand. Als je een plant ziet die er niet heel fris meer uitziet, ga deze dan niet plukken.”

 

Wil je ook een wildplukwandeling maken? Dit zijn enkele handige links:
www.debredemoestuin.nl
www.foodwalks.nl
www.casaforesta.nl