Na de komst van de Academie voor Popcultuur en Podium Asteriks, kon een eigen festival in Leeuwarden natuurlijk niet meer uitblijven.

Eind juli vond de eerste editie van het artistieke, sfeervolle en ecologische Welcome to The Village plaats – een driedaags festival dat het provinciestadje op muzikaal gebied stevig op de kaart heeft gezet.

Aanbod

De Groene Ster, een natuur- en recreatiegebied aan de rand van de Friese hoofdstad, is drie dagen lang ‘het mooiste kleine dorp van Nederland’. Om het dorpsgevoel compleet te maken, liggen er overal strobalen en is er een centraal gelegen dorpsplein waar verschillende eettentjes te vinden zijn. Die verkopen geen kleffe pizza of lauwe friet, maar salade uit eigen festivaltuin en soep van The Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich verzet tegen de toenemende verontreiniging van oceanen door plastic afval. Er zijn ook waterbandjes in omloop, waarmee je op verschillende punten kraanwater kan tappen. Mede dankzij de prachtige locatie is de sfeer uitstekend. Je kunt door het natuurgebied dwalen, zwemmen, strogevechten houden en de ‘heilige huisjes’ langs de kunstroute bekijken. Het festivalterrein telt drie podia, waarop meer dan zeventig nationale en internationale acts acte de présence geven. In 2013 waren dit onder andere Mr & Mississippi, Daily Bread en The Deaf. Grote publiekstrekkers ontbreken, maar het festival is evengoed iedere dag uitverkocht.

Je moet van festivalcampings houden, iets wat uw recensent verfoeit.

Plus

Het is spotgoedkoop. Je telt 50 euro neer voor een driedagenkaart en 10 euro extra om twee nachten op de festivalcamping te bivakkeren (wegens het succes van de eerste editie kan ik niet garanderen dat dit in de komende jaren nog steeds zo is). En je krijgt heel veel voor behoorlijk weinig. Welcome to the Village herbergt misschien geen grote namen, maar is bij uitstek hét festival om nieuwe bands te ontdekken. Van thirties jazz (Maison du Malheur) en wave (Daily Bread) tot rock (The Deaf). Het is ook lekker dat je nog niet door dronken feestgangers overlopen wordt en je niet hoeft te vechten voor een plekje bij het podium. Bij deze eerste editie waren slechts 2.500 bezoekers aanwezig.

Min

Je moet van festivalcampings houden, iets wat uw recensent verfoeit. Dit exemplaar had maar liefst drie vrouwen- én drie mannentoiletten en één stand waar je koffie en ontbijt kon bestellen… Helaas crashte het koffiezetapparaat en was een groot deel van de ingrediënten voor 10:30 uur al op. Op de tweede dag werd de Groene Ster geteisterd door een heftige onweersstorm, maar dat valt de organisatie nauwelijks aan te rekenen. De bezoekers hadden er zelfs nog een leuk uitstapje aan, want ze mochten schuilen in het nabijgelegen dierenpark. Memorabel! Ik ga volgend jaar weer.