Je hebt van die winkels waar je altijd even binnen móét kijken, ook al heb je niets nodig en schreeuwen de rode cijfers op je rekeningafschrift dat het een slecht idee is. Winkels waar je zelfs een stuk voor omloopt als het moet. WAAR (oa. in Utrecht) is zo’n winkel.

 WAAR is een keten van cadeauwinkels met een assortiment van fair trade, biologische, ecologische en gerecyclede artikelen. Een soort wereldwinkel, maar met één belangrijk verschil: WAAR kijkt niet alleen naar het certificaat, maar ook naar het design. Daardoor heeft WAAR een luxere en – vooruit – meer hippe uitstraling dan de Wereldwinkel. Gietvloer op de grond, Piet Hein Eek-achtige kasten van sloophout, dat werk. Hun missie? ‘Wij geloven dat de wereld mooier wordt als we om onszelf, elkaar en de wereld geven. Daarom zoeken we overal en altijd naar bijzondere producten die de maker een toekomst geven en de aarde niet onnodig belasten.’ Volgens WAAR geef je op die manier een cadeau niet alleen aan jezelf of elkaar, maar ook aan de rest van de wereld.

Aanbod

De winkel is een miniwarenhuis op zich en onderverdeeld in verschillende segmenten. Zo vind je er kook- en etenswaren (thee, koffie, chocolade, wijn), mode (designtassen van gerecyclede autobanden), woonartikelen (check de Dutch Design Chairs), boeken en papier (niet-stinkende notitieboekjes van olifantenpoeppapier) en kinderspullen. Voor wie het spoor bijster raakt te midden van al die verschillende certificaten en keurmerken heeft WAAR de WAARborgen ontwikkeld, icoontjes die in één oogopslag duidelijk moeten maken op welke manier een product duurzaam is.

Duurzaam en design zijn een goede combinatie.

Plus

Duurzaam en design zijn een goede combinatie. WAAR doet niet aan half werk en dus zijn ook de bouw en inrichting waar mogelijk duurzaam. De keten maakt niet de fout de producten uit te stallen op tafels van illegaal gekapt hout of de muren in chemische grondverf te zetten. Dus: ecologische verf, FSC-hout, spaarlampen en beton (want natuurproduct). Cadeautjes worden ingepakt met gerecycled, fair trade cadeaupapier.

Min

Ik spreek nu alleen voor de Utrechtse vestiging: dat is een pijpenla. Als het druk is — en dat is het vaak — is het dringen geblazen. Vooral in het middengedeelte, waar een enorme tafel de winkel pontificaal in twee delen splijt. Mijn advies: ga hier niet op zaterdag heen.