Viva Las Vegas Food Festival is een eendags festival dat de vega lifestyle door middel van een markt, lezingen, interactieve workshops, films en een vega-BBQ breed neerzet. Er was een opvallende tweedeling te zien in hoe bezoekers worden benaderd om over vegetarisch eten na te denken.

Enerzijds zijn er aanbieders van oplossingen en mogelijkheden en anderzijds zijn er mensen die vooral de (in hun ogen) negatieve kant van een leven met dierlijke producten benadrukken. Waar het bieden van oplossingen mensen verbindt, stoot wijzen met het vingertje juist af. Dit zie je dan ook terug in de drukte bij de verschillende stands.

Waar vega op een positieve en oplossingsgerichte manier wordt gebracht (bijvoorbeeld via lekker eten of kookboeken) ontstaan lange rijen, terwijl het verdacht stil blijft bij standhouders die (bijvoorbeeld via boeken of repen in bijna medisch uitziende verpakkingen) vooral wijzen op de gevaren van het eten van vis, het dragen van ‘slecht’ geproduceerde kleding, etcetera. Mijn conclusie is dat men het een beetje zat is om te luisteren naar hoe slecht alles wel niet is. In plaats daarvan gaan mensen liever op zoek naar positieve oplossingen.

Aanbod

Naast het inhoudelijke programma en de zeer interessante workshops, kun je op de markt je buikje rond eten aan chocola in alle vormen en maten, raw food powerbars, allerhande zoetigheid, ijs op basis van kokosmelk, shotjes tarwegrassap en grote glazen vlierbloesemlimonade. En als je op je nieuwe veganistische schoenen weer naar huis bent gegaan, kun je daar aan de slag met één van de vele vega kookboeken die je er hebt kunt vinden.

Als je op je nieuwe veganistische schoenen naar huis bent gegaan, kun je aan de slag met één van de vele vega kookboeken.

Plus

Het geitenwollensokken-gevoel dat je wellicht bij zo’n festival zou verwachten, is nauwelijks aanwezig. Ongetwijfeld mede daardoor lopen er niet alleen maar mensen rond die toch al vegetariër zijn en dat is precies waar het op veel specifieke themadagen misgaat: er wordt alleen tegen de eigen doelgroep gepraat. Hier dus niet en dat is best een prestatie. Wat mij opviel was dat de meeste standhouders hun producten op een frisse en speelse manier aanbieden. Er was duidelijk goed nagedacht over de naam van hun bedrijf en de uitstraling van de producten. En door op een positieve manier te communiceren, wordt de vegetarische levenswijze toegankelijk gemaakt voor een brede groep mensen.

Min

Op de markt ontbreekt het een beetje aan verrassingen. Er staan vooral veel usual suspects waardoor ik me afvraag of alle mogelijkheden van vegetarisme wel voldoende onderzocht zijn. Daarnaast bestond een lezing die ik bijwoonde uit het voorschotelen van een uiterst somber toekomstscenario voor onze oceanen zonder dat er over mogelijke oplossingen gesproken werd. En dat terwijl die juist inspiratie geven om actie te ondernemen. Ik hoop dan ook dat voor het festival van volgend jaar nóg meer nadruk op positieve oplossingen gelegd zal worden. Al met al was het in ieder geval een inspiratievolle dag.