Wie voor het eerst het terrein van Villa Augustus op loopt, waant zich even in een soort Hof van Eden. Volop bloeiende groenten- en fruitgewassen met in het midden een prachtig gerestaureerde watertoren. Toch kent dit Aardse paradijs ook haar zwakheden.

In 2003 trok deze — toen nog lege — watertoren de aandacht van enkele ondernemers. Zij toverden het gebouw om tot hotel en maakten van het drassige land eromheen een weelderige tuin in Engelse stijl. Het naastgelegen pompgebouw ging dienst doen als restaurant en marktwinkel.

Aanbod

De watertoren is een prachtig hotel geworden met 37 karakteristieke kamers. Prijzen variëren tussen €125 tot €190 per nacht. Ook zijn hier twee ruime (vergader)zalen te vinden die af te huren zijn voor feesten en partijen. De tuin eromheen bestaat uit een moestuin, een bloementuin, een ligwei, een druivenserre en een groentenkas. Ook is er een “Giardino Segreto”, oftewel een geheime tuin. Met boomgaard! Via de kaarsrechte paadjes, doortrokken met watergeulen, kom je bij het oude pompgebouw uit. Het restaurant in industriële stijl heeft een wisselende kaart, waarbij geprofiteerd wordt van het aanbod uit de tuin. Verwacht echter geen spectaculair aanbod, maar eerder behoudende gerechten met (te) veel keuze uit vlees en vis. Veel interessanter is de achtergelegen marktwinkel waar je, als een soort Sjakie in een chocoladefabriek, heerlijk kunt verdwalen. Denk aan grappige cadeauartikelen, bijzondere (kook)boeken, een eigen bakkerij waar je terecht kunt voor lunch en taart en een hoek vol groente en fruit. Uit de tuin uiteraard.

Niet alleen de invulling van deze plek, maar ook de menukaart lijkt ergens in 2003 bedacht te zijn.

Plus

In de Markt komt alles samen wat Villa Augustus zo bijzonder maakt: verse, zelf geteelde en gemaakte producten in een prachtige omgeving; veelal biologisch en in een wisselend aanbod dat door de seizoenen bepaald wordt. Daarnaast is de ommuurde tuin sowieso een bezoek waard. Hier kan je heerlijk rondwandelen, aan het water zitten of genieten van het mooie uitzicht terwijl je iets drinkt. Bezoek de tuin bij voorkeur in de lente of zomer om écht overdonderd te raken van al dit moois. De combinatie van tuin, hotel, winkel en restaurant is voor Nederland uniek te noemen en is een meer dan waardige invulling voor dit industriële erfgoed.

Min

Het restaurant stelt nogal teleur. Als je — zoals ik — geen vlees eet, wordt je niet blij van het schrale aanbod. Ik kon kiezen uit een pizza of de vegetarische special van die dag. Dat bleek calzone te zijn… Twee keer pizza als enige twee vegetarische opties is verre van origineel, zeker als je zo’n prachtige tuin vol groenten tot je beschikking hebt. Vele koks omarmen tegenwoordig de trend van groenten in de hoofdrol, maar daar lijkt Villa Augustus geen boodschap aan te hebben. Het aanbod betreft voornamelijk Franse klassiekers uit een ander tijdperk (fruits de mer, eendenborst etc.), maar ontbeert de fantasie die je in zo’n restaurant zou verwachten. Niet alleen de invulling van deze plek, maar ook de menukaart lijkt ergens in 2003 bedacht te zijn… Zonde!