Heb je een kleine buitenruimte of alleen een balkon? Dan is deze verticale tuin een uitkomst. Met een simpele pallet maak je eigenhandig een groene oase die nauwelijks ruimte inneemt!

Ik wilde zelf graag op deze manier een kruidentuin maken, maar je kan natuurlijk alle soorten planten gebruiken die je wilt. Vermijd pootgroenten (aardappelen of bieten bijvoorbeeld) en andere planten met diepe wortels; door de beperkte ruimte zijn deze gewassen niet geschikt voor een pallettuin. Zeker niet als je hem verticaal gaat gebruiken natuurlijk. Horizontaal is deze tuin overigens minstens zo leuk!

Benodigdheden:

  • pallet
  • anti-worteldoek (1,5 x grootte van pallet)
  • nietpistool
  • potgrond of tuinaarde (+/- 80 liter)
  • plantjes of zaden

1. Het voorbereiden van de pallet

In principe zijn alle soorten pallets geschikt, maar kies er bij voorkeur één met ruime openingen. Gebruik eventueel wat schuurpapier om de ruwe kanten af te vlakken en splinters te verwijderen. Neem een flink stuk anti-worteldoek (beter te groot dan te klein) en zorg dat het doek aan alle kanten een flink stuk groter is dan de pallet. Leg de pallet neer met de achterkant naar boven en met een stuk anti-worteldoek van ongeveer 30 cm eronder.

Leg de pallet op zijn kop

Leg de pallet op zijn kop

2. De pallet dichtmaken

Vouw de rest van het anti-worteldoek strak over de pallet heen en bevestig het aan beide lange zijden van de pallet (dicht langs de rand) door het vast te nieten. Nu hebben we de achterkant van de pallet dichtgemaakt. Zet de pallet rechtop en bepaal welke kant je straks boven wilt hebben. Vouw het doek aan de bovenzijde naar binnen (er komen straks ook planten in de bovenkant, dus laat dit open) en niet het netjes vast. Gebruik eventueel een schaar om het doek bij te knippen.

De achterkant is dicht

De achterkant is dicht

3. Het bevestigen van het doek

De zijkanten van de pallet moeten nu dichtgemaakt worden. Vouw het doek aan de zijkanten om en niet het vast. Schiet ongeveer om de 5 cm een nietje in de pallet; we willen voorkomen dat er straks aarde uitvalt. Als beide zijden dichtgemaakt zijn, doe je hetzelfde met de onderkant. Hierbij moet je het doek laten overlappen met een stukje voorzijde en het ook hier vastnieten. De onderkant krijgt straks immers de meeste druk te verwerken en we willen voorkomen dat de aarde gaat “lekken”.

Maak de zijkanten dicht

Niet de zijkanten dicht

De onderkant moet extra stevig

De onderkant moet extra stevig

4. Opvullen met aarde

Als beide zijkanten en de onderkant goed dichtzitten, leg je de pallet neer met de open kant naar boven. Horizontaal dus! Zorg hierbij voor een handige plek — dichtbij de plaats waar je jouw verticale tuin gaat neerzetten — en niet te veel in de loop. Via de openingen tussen de planken, strooi je nu de aarde erin. Dat kan trouwens best veel zijn; bij mij ging er bijna 100 liter in. Als de pallet goed vol zit, kan je de gemorste aarde van de plankjes vegen met een borstel.

Nu kan de aarde erin

Nu kan de aarde erin

5. De planten kunnen erin

We moeten de planten eerst de tijd geven om wortel te schieten, zodat ze de aarde kunnen vasthouden als de pallet rechtop staat. Dat duurt dus enkele weken. Om die reden is het ook handig om plantjes te gebruiken en niet te veel te zaaien. Dat duurt langer. Ik heb gekozen voor een combinatie van groenten en kruiden. Let er op dat sommige planten gaan hangen (bijvoorbeeld de aardbeiplant) en dat je die dus beter hogerop kan planten. In de ruimte bovenop de pallet kan je iets grotere planten kwijt.

Gebruik bij voorkeur plantjes i.p.v. zaden

Gebruik bij voorkeur plantjes i.p.v. zaden

Even wachten en dan...

Even wachten en dan…