Als we bij Vekologisch binnenstappen, krijgen we een beetje het gevoel bij een buurthonk aanbeland te zijn. De bardame stuurt ons meteen door naar een zaaltje verderop, alwaar we kunnen aanschuiven bij een norse tafelgenoot.

We hadden eigenlijk gereserveerd, maar daar zijn ze bij Vekologisch blijkbaar niet al te strikt in. Het is aanvankelijk een beetje wennen, maar die ongedwongenheid heeft juist ook wel weer wat. Voor een gezonde, voordelige en snelle hap ben je hier in ieder geval aan het juiste adres.

Aanbod

Vekologisch serveert elke week een biologisch en vegetarisch / veganistisch driegangenmenu voor 7,50 euro. Op de site kun je vooraf zien wat er die week geserveerd wordt, variërend van een Marokkaanse soep tot een echte Hollandse zuurkoolschotel. Stichting VEKO houdt zich bezig met het stimuleren van een milieu- en diervriendelijke manier van leven en doet dit door middel van kookworkshops, activiteiten rond Wereld Veganisme Dag en haar eigen restaurant. Chefkok Erik Wilschut zet zich met een team van vrijwilligers elke week in om zijn gasten te verrassen met een gezonde en lekkere maaltijd.

Als iedereen zo zou eten, dan is er meer dan genoeg voor de hele wereldbevolking.

Plus

Voor 7,50 euro een complete maaltijd en nog biologisch ook! Volgens de site: ‘Als iedereen zo zou eten, dan is er meer dan genoeg voor de hele wereldbevolking!’ Goed voor je portemonnee, je gezondheid en de wereld. Je kunt hier dus met een gerust hart eten. Als ik in Amsterdam zou wonen en geen zin heb om te koken, dan zou ik regelmatig een keertje aanschuiven in de Wittenstraat 100. Ook handig: het zit vlakbij bioscoop The Movies. Ideaal dus als je een avondje uit wilt of gewoon lekker een filmpje wilt gaan pakken.

Min

Je kunt hier helaas alleen op woensdag terecht. Voor een uit-eten-ervaring ben je hier niet op de goede plek; het is gewoon eten wat de pot schaft. Je wordt geacht zelf je soep op te scheppen en drankjes moeten aan de bar in de andere ruimte worden gehaald en afgerekend. Het lijkt vooral een eetgelegenheid voor buurtbewoners, maar als je je er een beetje op instelt is het een prima adres om af en toe snel, voordelig en gezond te kunnen gaan eten.

Bij het afrekenen wordt ons gevraagd of we Facebook-vrienden willen worden. We like!