De eigenaar van de Vegetarische Snackbar is de eerste ondernemer waar ik over schrijf die niet louter vanuit goede bedoelingen handelt, maar voornamelijk een zakelijk idee had.

Hij heeft zijn zaak gevestigd tussen andere snackbars rond station Hollands Spoor, een groezelig stukje stad. Misschien was ook dat een zakelijke beslissing, want over de hoeveelheid klandizie en de diversiteit van het publiek heeft hij in deze eerste maanden na de opening niet te klagen.

Aanbod

De opvallendste snack is een broodje Karma; het verantwoorde alternatief voor een broodje shoarma. De lapjes zelfgekruide Karma (op basis van soja) zitten op een draaiende spies net zoals een shoarmarol, en worden ook zo afgesneden en opgebakken. Verder veel verschillende soorten kroketten en bitterballen: “gewone” groentekroketten van Healthy planet voor een gewone prijs, de iets duurdere lupinekroketten van de Vegetarische Slager en aan de top die met oesterzwammen (verrukkelijk!) van Terra Bites. Deze worden geteeld op oud koffiedik en zijn zodoende een up-cycle product. Je kunt er ook terecht voor vega- en veganburgers, salades (oa met “tonijn”), broodjes en tosti’s. Verder milkshakes, (veganistisch) ijs en een verrassend assortiment drankjes (oa Now, Club-Mate, rabarberschoirle en Bionade).

De opvallendste snack is een broodje Karma; het verantwoorde alternatief voor shoarma.

Plus

De snacks zijn lekker (ook voor wie vlees gewend is), de salades fris en smakelijk (voor slechts €5 krijg je een flinke portie), de patat én de mayo zijn er een stuk beter dan bij de gemiddelde snackbar en de service is goed. Voor wie een verantwoorde vette bek wil halen is de Vegetarische Snackbar een goede keuze. Hoe duurzaam de productie van neptonijn is kunnen we niet vaststellen maar ethisch is ‘ie zeker. Er heeft immers geen beest voor hoeven sterven. Alle drankjes zijn biologisch en de verpakkingsmaterialen zijn biologisch afbreekbaar. Er wordt gebruik gemaakt van groene energie, schoongemaakt met Ecover en de toiletten zijn voorzien van “bio” toiletpapier zonder houtpulp.

Min

De menukaart is onduidelijk. Sommige producten worden direct benoemd (lupine loempia) terwijl anderen worden aangeprezen als hun niet-vegetarische voorbeeld (gefrituurde kipballetjes met sesam, berenklauw), waardoor je niet weet wat er werkelijk in zit. De vormgeving van de snackbar is wat kil, de huisstijl is simplistisch en de tafeltjes zijn wat smoezelig. Aan de andere kant: doordat het er niet gelikt uitziet is de Vegetarische Snackbar een échte, pretentieloze snackbar.