Op veler verzoek presenteren wij de Haagse versie van onze immer groeiende lijst met vegetarische en veganistische plekken. We gaan op zoektocht door vegetarisch Den Haag!

Gelukkig vind je tegenwoordig op veel meer plekken in Nederland leuke vega(n) hotspots, maar Den Haag loopt hierin zeker voorop. Als thuisbasis van de eerste vleesloze slager en snackbar heeft de hofstad natuurlijk ook een naam hoog te houden. Maar wat heeft vegetarisch Den Haag nog meer te bieden?

Ook nu hebben we er weer voor gezorgd dat de gekozen plekken allemaal goed te bereiken zijn. Dus pak de (OV) fiets, de tram of ga lekker lopen. Via de links achter de adressen zie je de plek in Google Maps aangegeven.

En ken jij een plek die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat het ons weten!

1. De Vegetarische Snackbar

De Vegetarische Snackbar was nog echt een noviteit toen ze in 2012 de deuren openden. Maar ook nu nog is het een echte aanrader voor iedereen die van snacken houdt. En wie doet dat niet?

Check vooral het broodje Karma, de vega-variant op shoarma. Dat is hun paradepaardje. De Vegetarische Snackbar zit tegenover treinstation Holland Spoor, dus met de bereikbaarheid zit het wel goed.

Waar: Stationsplein 5A (toon op kaart)
Online: www.devegetarischesnackbar.nl

2. Vegetarische Slager

We lopen het centrum in. Tegenover het stadhuis vind je de concept store van ‘de eerste vegetarische slager ter wereld’. Je kunt hier terecht voor broodjes, afhaalmaaltijden en natuurlijk hun producten zelf.

De inrichting is die van een ouderwetse slagerij, aangevuld met een hoekje vol kleinschalige en lokale producten. Eerder schreven we trouwens deze recensie over hun vegetarische broodbeleg.

Waar: Spui 167 (toon op kaart)
Online: www.devegetarischeslager.nl

3. Exki

Over deze hippe fastfood-formule schreven we een aantal jaar geleden al. Het ligt ook midden in het centrum en is dus perfect voor een snelle hap. Je kunt hier o.a. terecht voor belegde broodjes, allerhande zoetigheid, verse sapjes en salades.

Let wel op: de producten hier zijn lang niet allemaal vegetarisch! Maar vanwege de centrale ligging en de groene insteek noemen we Exki toch even.

Waar: Turfmarkt 224 (toon op kaart)
Online: www.exki.nl

4. restaurant Hagedis

In het Zeeheldenkwartier bevindt zich al sinds 2004 het vegetarische en biologische restaurant Hagedis. Niet superhip dus, maar wel een hele leuke plek om heerlijk te dineren!

Kies uit het wisselende weekmenu van drie gangen of ga voor à la carte. De vele kleine gerechtjes zijn perfect om te delen en te variëren. Beroemd is ook hun bijzondere kaasfondue.

Waar: Waldeck Pyrmontkade 116 (toon op kaart)
Online: www.restauranthagedis.nl

5. Veggie 4 U

Een stukje verderop kan je terecht voor al je vega(n) boodschappen, want hier zit Veggie 4 U. Deze mini-supermarkt heeft echt heel veel keuze uit heel veel producten die je niet zo snel in een “normale” winkel tegenkomt. Vooral voor de beginnende veganist is dit een walhalla!

Zelf kocht ik hier onlangs wat vegan kaas (van het merk Simply V) en die was een stuk beter dan wat je bijvoorbeeld bij Ekoplaza kunt krijgen. En dan heb ik al die andere merken “kaas” nog niet eens uitgeprobeerd… Via hun website is alles gelukkig ook online te bestellen.

Waar: Weimarstraat 76 (toon op kaart)
Online: www.veggie4u.nl

6. Veggies on Fire

Op een steenworp afstand vind je restaurant Veggies on Fire. (Daarmee is het Zeeheldenkwartier toch wel een vega(n) hotspot te noemen!) Je kan hier alleen voor het avondeten terecht.

Bij Veggies on Fire is alles veganistisch en zoveel mogelijk biologisch. Lees ook onze recensie van een paar jaar geleden.

Waar: Beeklaan 385 (toon op kaart)
Online: www.veggiesonfire.nl

7. Hortus / 8. Symbiose / 9. The Leaf

Onderstaande restaurants heb ik zelf helaas nog niet bezocht, maar voor de volledigheid kunnen ze toch niet ontbreken in dit lijstje.

restaurant Hortus

Restaurant Hortus bestaat pas sinds 2015 en is gevestigd in een statig pand, gelegen aan een gezellig plein. Ze serveren kleine gerechten (ontbijt, lunch en diner) van €8,50 en alles is vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. De menukaart oogt overzichtelijk met gerechten als tofu-saté, Surinaamse pom en een vega burger.

Waar: Anna Paulownaplein 3 (toon op kaart)
Online: www.hortusrestaurant.com

Bij Symbiose kan je alleen ’s avonds terecht. Ook hier is alles vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. De gerechten lijken met o.a. springrolls, een seitantaartje en gevulde rode biet iets verfijnder dan bovenstaand adres. Restaurant Symbiose is ook weer te vinden in het hippe Zeeheldenkwartier.

Waar: Galileïstraat 160 (toon op kaart)
Online: www.restaurantsymbiose.nl

Tot slot: restaurant The Leaf is, net als De Vegetarische Slager, aan het Spui te vinden. Lekker centraal dus! Verwacht hier gerechten geïnspireerd op de Aziatische keuken zoals broodje (soja)kip, bami en Thaise pompoensoep naast bruschetta, risotto of een groenten-stoofpotje. Je kan hier de hele dag terecht.

Waar: Spui 235 (toon op kaart)
Online: www.theleaf.nl