Onder “foodies” is veganistisch eten inmiddels volledig ingeburgerd. Weg met alle kaas, melk en eieren; de toekomst is 100% plantaardig! Rotterdam kent aardig wat plekken waar veganisten hun hart kunnen ophalen.

Was je enkele jaren gelden nog een uitzondering als je vegetarisch at, inmiddels gaat zelfs dat niet ver genoeg voor sommigen. Een volledig veganistisch dieet (dus zonder producten waar dieren aan te pas zijn gekomen zoals melk, honing en eieren) is de nieuwste hype. Is het niet uit dierenliefde, dan is het wel omdat het gezonder is. Alhoewel de meningen daarover verschillen natuurlijk.

In mijn thuisstad Rotterdam is er genoeg te vinden voor iedereen die plantaardig wil eten. En er komt steeds meer bij! Reden genoeg dus om een overzicht te maken van de zeven vegan hotspots. Alle genoemde plekken zijn gemakkelijk met de fiets of het ov te bereiken.

1. Happy Earth

De Zwaanshals in Rotterdam Noord is al een tijdje de meest hippe buurt van Rotterdam en dat wordt er niet minder op. De lunchroom Lof der Zoetheid (waar je ook veel vegetarisch en veganistisch kunt vinden) is al jaren een begrip. Nu is Happy Earth erbij gekomen.

Alles op de menukaart is plantaardig en vrij van geraffineerde suiker, soja en GMO‘s. Het zaakje ziet er leuk uit en de gerechten variëren van broodjes tot — de nieuwste hype op voedselgebied — rijk gevulde bowls. De gerechten zijn best wel prijzig, maar de porties zijn dan ook niet kinderachtig.

Waar: Zwaanshals 299
Online: www.happyearthkitchen.com

2. Bertmans

Even verderop in De Zwaanshals vind je Bertmans. Alles aan deze plek ziet er prachtig verzorgd uit, ook het eten. Alhoewel ze zich niet speciaal richten op vegetarisch of plantaardig eten, bestaat de menukaart hier wel voor 99% uit. Wat dacht je van veganistische en glutenvrije pannenkoekjes met banaan, agave en cashewcrème? Of een quinoa bowl (daar is ’ie weer) met spinazie, bimi, avocado en groene asperges?

Sinds kort kan je hier niet alleen overdag, maar ook ’s avonds terecht. Denk aan groentencurry, zoete aardappel met cashew-tahinsaus of polentafriet. En dan hebben we het nog niets eens over hun smoothies gehad in alle kleuren van de regenboog en hun koudgeperste sappen… Geweldige tent!

Waar: Zaagmolenkade 15
Online: www.facebook.com/bertmans.rotterdam

3. Gare du Nord

Over dit bijzondere restaurant in een oude treinwagon schreven we al eerder. Ze zijn even dicht geweest, maar nu gelukkig weer open. Alhoewel ik dit restaurant sindsdien niet meer heb bezocht, kan Gare du Nord niet in dit lijstje ontbreken! Het bevindt zich ook in Noord, op loopafstand van de twee bovenstaande adressen.

Gare du Nord serveert lunch en diner en werkt steeds met een driegangenmenu dat wekelijks wisselt. Voorbeeldje? Tomaat op drie manieren bereid als vooraf, zoete bataat uit de oven met drie soorten bonen en een saus op basis van vlierbloesem en dennetoppensiroop als hoofdgerecht en gekarameliseerde appelpartjes als nagerecht. Hmmm…

Waar: Anthoniestraat 2
Online: www.restaurantgaredunord.nl

4. Spirit

Dit is een persoonlijke favoriet, vanwege de enorm ruime keuze en de hoge kwaliteit. Het concept werkt als volgt: je schept zelf op van een buffet en je rekent af per gewicht. Alles is biologisch, vegetarisch of veganistisch. Je kan hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht en door de grootte van de zaak kan je hier altijd wel terecht. Alles is huisgemaakt, inclusief de prachtige (en lekkere) taarten. In de zomer verkopen ze ook zelfgemaakt plantaardig ijs.

Misschien niet het meest romantische of hippe restaurant van dit rijtje (denk aan een Amerikaanse diner), maar het laagdrempelige karakter zorgt er wel voor dat je hier alle leeftijden en subculturen tegenkomt. Spirit is te vinden in de Groene Passage, een winkelcentrum met o.a. een biologische supermarkt, een Fair Trade winkel en een Dr. Hauschka schoonheidsspecialist.

Waar: Mariniersweg 9
Online: www.spiritrestaurants.nl

5. Sue / 6. Heavenly Cupcakes / 7. Sharp Sharp

Ook een hype: genieten van lekkere taartjes, muffins en cupcakes zonder je (al te) schuldig te voelen. Klinkt goed, hè? Er wordt gezoet met dadels of agave en er wordt room geklopt van soja of kokosmelk. En meestal zijn er ook glutenvrije opties. Voor het gemak gooien we al deze lunchrooms voor veganistische zoetekauwen even op een hoop. Grootste verschil tussen Sue, Sharp Sharp en Heavenly Cupcakes is de locatie.

Sue (5) is onlangs in een compleet nieuw jasje gestoken en je vindt ze in het drukke centrum van Rotterdam. Ze verkopen hun heerlijke taartjes en “bars” ook aan andere tenten (zoals Bertmans), dus grote kans dat je ze in Rotterdam tegenkomt.

Heavenly Cupcakes (6) is lang niet zo hip als de andere twee tenten, maar ze zitten wel naast de enige Ekoplaza van Rotterdam. Dat is makkelijk combineren dus. Verwacht een zeer ruime keuze aan mega-zoete cupcakes en een hoekje met allerlei plantaardige producten voor thuis.

Sharp Sharp (7) zit aan de andere kant van het water, in Rotterdam Zuid. Voor veel dagjesmensen zal dat iets te veel uit de route liggen, maar gelukkig zijn ze supermakkelijk met de metro (halte Rijnhaven) te bereiken! Hier ga je niet alleen naartoe voor hun smakelijke “treats and sweets”, maar ook voor een echte matcha latte of een rooibos cappuccino. Huh? Ja, echt.

Sue: Karel Doormanstraat 372 | www.sue-food.nl
Heavenly Cupcakes: Nieuwe Binnenweg 244 | www.heavenlycupcakesrotterdam.nl
Sharp Sharp: Hillelaan 28 | www.sharpsharp.nl