Sinds 1 maart 2013 is Haarlem een gezonde lyfestylewinkel rijker: Unlimited Health. Het is een zusje van de vestiging in Amsterdam die al 10 jaar bestaat en die raw food in Nederland heeft geïntroduceerd en op de kaart heeft gezet.

Nu is het dus tijd voor uitbreiding naar Haarlem. Nieuwsgierig stap ik de winkel in de Barrevoetestraat binnen. Voorheen zat hier een portretwinkel, waarvan de klassieke houten vloer, de kozijnen en de supermooie etalage met rondom afgewerkt glas zijn overgebleven. Van die allure kan Unlimited Health nu meegenieten. Het past prima in het plaatje van een “natuurlijke look” en het beeld van transparantie; van buiten kun je gelijk de hele winkel overzien waar je de verantwoorde, frisse producten al ziet lonken.

Aanbod

Er zijn rawfoodproducten en superfoods verkrijgbaar, zoals goijbessen, chia- en hennepzaad en uiteraard voedingssupplementen. Daarnaast keukengerei die bij de raw food lifestyle passen, zoals de Vitamix blender en de dehydratie-oven, waarvan de temperatuur niet boven de 40 graden komt, zodat vitaminen en enzymen in het voedsel behouden blijven. Bovendien is er een kleine hoek waar men kan genieten van een gezonde smoothie of een tarwegrasshotje.

Unlimited Health gaat verder dan de biologische winkel of supermarkt.

Plus

Unlimited Health gaat verder dan de biologische winkel of supermarkt. Zo is het aanbod van voedingssupplementen veel uitgebreider en dat betekent meer keuze. Want ook in natuurlijke producten zit kwaliteitsverschil. Een sterke plus vind ik de biologische voedingssupplementen. Ik ben geen grote voorstander van het standaard slikken van vitaminepillen; ik wil niet dat mijn lichaam lui wordt en bovendien werken veel vitaminen en mineralen in synergie met elkaar. Ik wil dus niet met het slikken van de ene vitamine ergens anders een tekort creëren. Maar als je vanwege een vastgesteld tekort dan toch moet slikken, dan is het wel zo fijn als dat biologisch kan. Bij pillen weet je namelijk nooit wat de grondstoffen zijn (dat is op zich vreemd: bij de groenteboer kijk, ruik en voel je toch ook of iets vers is of niet), maar nu weet je in ieder geval dat deze niet bespoten zijn.

Min

Unlimited Health Haarlem is nog een beetje zoekende naar hun vorm. Zijn ze nou een rawfoodwinkel of een gezonde lifestylewinkel? Dat voel je aan het personeel. Ze zijn allervriendelijkst en behulpzaam, maar hebben nog niet de ruime opzet van Unlimited Health Amsterdam. Daar hebben ze — naast de winkel — ook een yoga- en meditatiecentrum, detoxbehandelingen en een heuse “Bistraw” waar je kunt lunchen en dineren. Op dit moment is daar in Haarlem misschien nog niet genoeg ruimte voor of voldoende vraag naar, maar het lijkt me wel leuk om dit in de toekomst ook hier te krijgen. Dan kunnen we ook in Haarlem laagdrempelig genieten van een ongelimiteerde gezondheid.