Er schijnt een waterig zonnetje als ik het erf oploop van Uit je Eigen Stad. Ik kom voor het evenement Food Guerilla, een platform voor het verduurzamen van ons voedselsysteem, en dit is meteen een goede gelegenheid om deze Rotterdamse stadsboerderij te verkennen.

Achter een hek gloort plotseling een veld met palmkool, met daarachter een complex van kassen en bijgebouwen. Het ziet er inderdaad uit als een ruim opgezette boerderij en toch bevind ik mij middenin Rotterdam. In de verte hoor ik een haan kraaien.

Het evenement is zeer inspirerend, maar daar draagt de omgeving zeker aan bij. Het is opvallend hoe ontzettend groot dit complex eigenlijk is. Zo worden er gedurende het jaar oogstfeesten, workshops, kinderactiviteiten en markten georganiseerd. Er wordt van alles verbouwd en daarbij wordt de gehele keten (productie, verkoop en bereiding) in eigen hand gehouden. Wat men niet zelf kan verbouwen, wordt uit de buurt gehaald. Dit is stadslandbouw op haar best: inspirerend, educatief en zeer toegankelijk.

Aanbod

Op het land van Uit Je Eigen Stad wordt groenten verbouwd dat meteen te koop is in de eigen winkel. Er scharrelen kippen rond en in een loods wordt zelfs tilapia en meerval gekweekt. In de winkel wordt ook brood (Vlaamsch Broodhuis) en wijn (Grape District) verkocht. Alle producten van het land vind je ook terug op de menukaart in het restaurant. Deze serveert eenvoudige, maar eerlijke gerechten voor een vaste prijs. Zo heb je al een driegangenmenu voor €32,50. Er wordt gewerkt met scharrelvlees en groenten van het seizoen. De kaart wisselt bijna dagelijks, naar gelang het aanbod.

De eenvoud van de menukaart kan tegelijkertijd een valkuil zijn.

Plus

Aan de inrichting van het restaurant is veel zorg besteed. In een hoek vindt je de winkel en meteen daarnaast de schone, open keuken met grote houtoven. Het oogt allemaal lekker ruim en het boerenthema is consequent doorgevoerd in meubilair en servies. Als je weet dat alles op je bord zo van het land afkomt, smaakt het allemaal extra lekker. De bietensalade met rucola (voorgerecht) was lekker vers en de sliptong (hoofdgerecht) was perfect gebakken: een beetje peper en zout en verder niks. Zo simpel kan het zijn!

Min

De eenvoud van de menukaart kan tegelijkertijd een valkuil zijn. Er is niks mis mee om gerechten zo puur en simpel te serveren, maar het moet de prijs wel kunnen rechtvaardigen. Verder zijn vlees en groenten niet biologisch gecertificeerd. Dat is echter ook nauwelijks nodig, aangezien je met je eigen ogen kunt zien hoe alles wordt geproduceerd.