In de zomer is The Happy View een prachtige theetuin, als rustpunt langs de Rijn voor fietsers en wandelaars in De Betuwe. In de winter is het een huiskamerrestaurant waar een vegetarisch of zelfs veganistisch menu wordt geserveerd.

Als we aankomen bij Theetuin The Happy View lacht het logo van de vegetariërsbond “Gastvrij voor vegetariërs” ons al toe. Opluchting, want vegetarisch eten buiten de Randstad blijkt uit eigen ervaring vaak een beetje lastig. Laat staan erg smakelijk. Dat laatste moesten we natuurlijk nog maar bezien, maar het gaf me goede hoop dat het hier zo openlijk gepromoot werd. Dat betekent dat iemand het tot zijn of haar specialiteit heeft gemaakt.

Aanbod

Leuk en spannend, maar ook een beetje onwennig om zomaar iemands huiskamer binnen te lopen. Zeker toen bleek dat we de enige gasten waren. Maar Erna (de eigenaresse) stelde ons direct op ons gemak door ons mee te nemen naar haar tuin. Daar vertelde ze over haar fruitbomen waar ze zelf biologische sap van maakt; iets wat we gelijk aan tafel konden proeven. Ik was helemaal weg van de pruimiere, een stroperige pruimendrank die toch niet te zoet is. Het had zelfs een beetje een afdronk van rode wijn. Het wordt door Erna ook wel Betuwse toverdrank genoemd. De stemming was wat mij betreft gezet: ik was klaar om me door de rest van het menu te laten betoveren. Als voorgerecht kregen we een tomatensoep – niet helemaal van het seizoen, maar ik was achteraf toch blij dat ik deze specialiteit van Erna niet heb hoeven missen. Het was echt verrukkelijk. Daarna kregen we een klein schaaltje met avocado en eetbare madeliefjes. Het werd begeleid met een lekker sausje die ook heerlijk was bij het hoofdgerecht van geroosterde champignons, Oosterse gekruide rijst met zuidvruchten en een biologische tofufillet. Als dessert een traditionele ijscoupe met slagroom en, niet te vergeten, huisgemaakte perencompote van eigen boom met amandelen. Er wordt afgesloten met biologische thee of een kopje Fair Trade koffie. Dit alles voor €17,50.

Erna is geen zweverig kruidenvrouwtje, maar een hartelijke no nonsense gastvrouw.

Plus

Vegetarisch / veganistisch eten en het gebruik van streekproducten kenmerken de keuken van Erna. Bijna automatisch volgen biologisch en Fair Trade. Goed is haar streven naar foodprint cooking. Oftewel: zo veel mogelijk voedsel halen binnen een straal van 150 km of minder. Dit scheelt energie voor transport, het binnenhalen van exotische gifsoorten en dito ongedierte dat de wereld overgaat. Bovendien kan groente en fruit dan rijp worden geoogst, zodat wij de voedingsstoffen optimaal kunnen benutten. En het is natuurlijk ook een goede stimulans voor de lokale economie. Erna’s motto is niet voor niets “Eet eerlijk, eet smakelijk”.

Min

Klein minpuntje: ik vind het goed dat er een volwaardige vleesvervanger wordt aangeboden, maar ik hou niet van prefab en ben juist benieuwd hoe mensen dit creatief oplossen en zelf iets vers maken. De rest smaakte namelijk naar meer en we komen graag terug om ook haar fameuze taarten te proberen. Erna is geen zweverig kruidenvrouwtje, maar een hartelijke no nonsense gastvrouw. Ze liep bijvoorbeeld lekker op haar sloffen, maar wist precies op het juiste moment wat er nodig was. Klasse!