Bij Groenvoer bespreken we niet zo snel pizzatenten, omdat ze vaak ook niet zo bijzonder zijn. Laat staan duurzaam. Maar Sugo Pizza in Rotterdam is daar een verrassende uitzondering op.

Sugo Pizza is gevestigd in het hart van Rotterdam, middenin het winkelgebied van de Lijnbaan. Een ideale ligging dus om winkelend publiek te trekken. Die weten het pas geopende restaurant dan ook makkelijk te vinden, maar waarschijnlijk zonder te beseffen dat dit niet zomaar een pizzatent is.

Aanbod

Sugo Pizza is een klein zaakje, maar met de uitstraling van een doorgewinterde keten. We zien een lange counter met glazen vitrine, no-nonsense meubilair en de eigen naam in spierwit neonlicht aan de muur. Het is dan ook geen restaurant waar je lang blijft plakken, maar eerder een pitstop voor een snelle lunch of diner. Aan-de-muur-geschroefde plankjes vertellen ons dat hier pizza al taglio wordt verkocht, oftewel plaatpizza. Een populair gerecht uit Rome. Het geheim zit hem in de bodem. Bij Sugo (wat zowel “saus” als “essentie” betekent) gebruiken ze biologisch meel met 80% minder gist dat na het kneden nog 72 uur moet rijzen. Het resultaat is een krokante, maar luchtige pizza die een stuk lichter te verteren is dan de gewone variant. Iedere dag kan je kiezen uit 10 tot 20 verschillende pizza’s die aantrekkelijk uitgestald liggen achter de glazen vitrine. Ook is het mogelijk om alle pizza’s koud mee naar huis te nemen om thuis op te warmen. Handig.

De pizza’s hebben gelukkig niks te maken met de kleffe deeghap die je doorgaans krijgt geserveerd.

Plus

Niet alleen het deeg is biologisch, maar ook al het gebruikte vlees. Daar komt bij dat er meer keuze is uit vegetarische pizza’s, dan vlees- of vis opties. Nog beter: er zijn altijd minimaal twee veganistische opties te krijgen! Wij testten een proeverij van verschillende pizza’s, waarbij die met gekarameliseerde ui, walnoten en olijven mijn absolute favoriet was. Maar ook andere combinaties zoals aubergine, courgette, ui, champignons en cherrytomaten of die met zalm, courgette en rucola zijn zeer de moeite waard. De pizza’s, geserveerd op een houten plankje, hebben inderdaad een superlekkere, lichte bodem die (gelukkig) niks te maken heeft met de kleffe deeghap die je doorgaans krijgt geserveerd. Het verschil zit hem ook in belangrijke details. Zo haalt Sugo veel van haar ingrediënten uit Italië en gebruiken ze bijvoorbeeld echte buffelmozarella. Ze zijn transparant en kiezen voor kwaliteit, wat resulteert in comfort food die ver boven het gemiddelde uitsteekt. Oh ja, Sugo maakt ook nog gebruik van groene stroom.

Min

Ondanks dat je hier natuurlijk heen gaat voor het lekkere en pure eten, zou ik Sugo willen adviseren om ook in het drankaanbod een meer gedurfde keuze te maken. Geen Coca Cola, Fanta en Spa Blauw dus. Als dat stapje gezet wordt, zijn ze écht mijlenver verwijderd van hun dertien-in-een-dozijn collega’s.