Bier wordt meer en meer gebrouwen door stedelingen. Ze beginnen in eigen keuken als hobbybrouwer, maar weten steeds vaker met hun zelfgemaakte brouwsels de weg naar de consument te vinden.

Ons land telt inmiddels 172 brouwerijen en 139 bierfirma’s. Voor het eerst is Nederland hiermee bierland België voorbij gestreefd. Dit jaar alleen al zijn er 34 nieuwe bierbrouwers begonnen, veelal enthousiaste eenlingen of vriendenclubjes. Het Amsterdam Craft Beer Fest in het nieuwe biercafé BRET gaf een mooi overzicht van (Amsterdamse) stadsbrouwers. Wij spraken er een paar en vroegen naar hun passie voor bier.

De stadsbrouwers van het Craft Beer Fest

De stadsbrouwers van het Craft Beer Fest

 

Brouwerij: De Naeckte Brouwers
Smaakt naar: Meer! En dat kan, want de keuze is inmiddels reuze. Van een zware jongen als de “Elegast” – bitterzoet en karamelachtig – tot aan een lichtgewicht als de “Elser” die grasachtig en fris als een citroen aandoet.
Brouwers: Michel Lagrand (blijft achter de tap) en Jan Albert van der Veen (voert het woord).

‘Onze passie voor bier brouwen begon thuis, zo’n 20 jaar geleden. Eerst in een pan op het fornuis en later in provisorische brouwinstallaties, gemaakt van bij elkaar verzamelde pannen. Toen we in 2013 allebei onze baan kwijtraakten, besloten we van onze hobby ons werk te maken. Al redelijk snel kregen we het via crowdfunding voor elkaar om een eigen professionele brouwerij te realiseren in Amstelveen.

Op het door onszelf ontworpen logo zijn de drie Amsterdamse kruisjes van het paaltje te zien, met nog eentje extra eronder. Dit extra kruisje is een knipoog naar het wapen van Amstelveen en naar Groot-Amsterdam, waar Amstelveen ook onder valt. Met dezelfde kruisjes geven we overigens ook de sterkte van de bier aan. Alles is self-made, natuurlijk en eerlijk bij ons. Daarom heten we ook De Naeckte Brouwers. We zijn “naakt” omdat we niet aan toevoegingen doen. We gebruiken alleen maar water, hop, mout – het liefst biologisch – suiker en gist. En alles gaat handmatig, want bier brouwen is en moet een ambacht blijven. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat we laatst een bottle-line-systeem hebben aangeschaft. Maar dat is omdat we zo van onze ambacht houden en we met deze laatste aanschaf hopen tijd te kunnen winnen om nog méér bier te kunnen gaan brouwen. Wie weet kunnen we in de toekomst wel in licentie van een groot biermerk gaan brouwen. Maar dan wel op onze manier. Puur en echt!’


 

Brouwerij: De Vriendschap
Smaakt naar: De zwoele stad. Zo heet één van hun biertjes en zo smaakt het ook echt. Warm, kruidig, fris en fruitig tegelijkertijd!
Brouwers: Peter Harms (blijft achter de tap) en Aart van Bergen (voert het woord).

‘Ons bier wordt gebrouwen met alleen maar Nederlandse mout en Amsterdams leidingwater. Wij werken volgens een kringloopprincipe. Zo gaat het bostel — het restproduct van bier — naar de varkens die op het terrein rondlopen waar wij brouwen. Ons brouwlab staat op het terrein van NoordOogst, een plek in Amsterdam Noord waar kleinschalige, duurzame stadslandbouw centraal staat. Als micro-brouwerij zitten we daar dan ook perfect. Wij moeten niets van computerbier hebben, bier wordt bij ons met de hand gemaakt!

Het idee om bier te gaan brouwen ontstond tijdens een mannen-onderonsje. Peter opperde dat hij graag nog eens zelf bier thuis wilde gaan brouwen en eigenlijk zag ik dat ook wel zitten. Diezelfde nacht hebben we nog een startpakket hobbybrouwen via internet aangeschaft en een paar weken later stonden we in een pannetje te roeren en hadden we onze eerste eigen bierbrouwsel. Op een avond zei een kennis die een kroeg heeft dat ons bier naar meer smaakte. Hij vroeg of wij niet wat meer voor hem wilden gaan brouwen. Dit was reden voor ons om onze hobby naar een serieuzer niveau te tillen. We gingen naar de Kamer van Koophandel, schreven ons in en zochten een huurbrouwer. Eenmaal alles geregeld was onze eerste batch bier van 1.000 liter klaar voor de markt al snel een feit. In twaalf dagen was deze al uitverkocht!’


 

Brouwerij: Cinema Brewers
Smaakt naar: De Film. Zo smaakt de “5 dollar shake” naar de red apples, vanilla shake en blueberry pie uit Pulp Fiction.
Brouwer: Naos Wilbrink

‘Mijn broer en een vriend — beiden filmmakers — waren film aan het kijken met een biertje. Toen ontstond het idee om bier op de markt te brengen dat is gebaseerd op filmklassiekers. Zo heeft de consument niet alleen een speciaalbiertje, maar komt hij of zij ook in aanraking met films die wij interessant vinden! Aan de hand van YouTube-filmpjes hebben we onszelf het bierbrouwproces eigen gemaakt. We merkten dat bier brouwen een ambacht is en wilden dit graag zo houden. We maken al onze proefbrouwsels nog steeds zelf thuis. Hiermee gaan we naar brouwerij De Molen in Bodegraven, die haar brouwerij verhuurt aan micro-brouwerijen. Maar we geven het daar niet zomaar uit handen. We blijven erbij, omdat je als bierbrouwer zoveel mogelijk de focus moet blijven houden op het brouwproces om goede kwaliteit te garanderen. Dat doe je door erbij te blijven en zoveel mogelijk alles zelf met de hand te doen.

We maken altijd limited editions. Hierdoor word je als bierbrouwer scherp gehouden en moet je jezelf blijven ontwikkelen. Op deze manier kunnen we ook een platform bieden aan kunstenaars. Voor iedere nieuwe lading nemen we een andere kunstenaar in de arm die het etiket en het promotiemateriaal mag ontwerpen. Ons grootste succes tot nu toe was “De Lebowski”. Ik denk dat dit biertje haar succes grotendeels aan haar naam te danken heeft. “Zhivago” vond ik persoonlijk lekkerder, maar deed het veel minder goed. Misschien wel door de zwaarte van de film. Onlangs hebben we “The $5 dollar shake” op de markt gebracht, die is gebaseerd op Pulp Fiction. Dit bier is gemaakt van hele bijzondere hoppen uit Amerika. Ik ben benieuwd hoe deze valt.’


 

Brouwerij: Nordman Beers
Smaakt naar: Een stoere, sterke man die zijn zachte kant durft te tonen. Krachtig, fris, fruitig en weinig alcohol.
Brouwers: Raoul Vos (de bier-nerd) en Shaun Tiebor (mede-oprichter)

Raoul: ‘Ik sta achter de bar bij BRET, waar Nordman Beers zeg maar het huisbiermerk is. Daarnaast ben ik ook een echte bier-nerd. Wacht even, ik heb een klant. Een dunkelweizen IPA? Krijg je van mij! Die IPA’s zijn momenteel zo populair, omdat men wel eens iets anders wil dan een Belgisch biertje of een pils. Nordman Beers brouwt haar bier gedeeltelijk biologisch. Wacht, daar is Shaun, de receptenman van Norman Beers, die echt het fijne van Nordman Beers weet.’ Shaun: ‘Nordman Beers doet alles zo dichtbij huis mogelijk. We doen nu nog aan huurbrouwen. Ons bier wordt momenteel gebrouwen in brouwerij Maximus in Utrecht. Maar zie je dat terrein daar achter? Daar hopen we binnenkort onze eigen brouwerij en hopveld te hebben. En daar op het dak; daar willen we workshops bierbrouwen gaan geven. Iedereen kan vandaag de dag namelijk thuis brouwen. Zo zijn wij zelf ook een klein jaar geleden begonnen.’

‘Wat ons anders maakt dan andere craft beers is dat wij ons durven te onderscheiden. Zo komen wij er voor uit dat we stoer mannenbier brouwen, maar we hebben daarentegen wel een redelijk laag alcoholpercentage. Hierdoor wordt ons bier ook veel door vrouwen gedronken. Het is hoppig en fruitig tegelijk, nog zo’n gewaagde combinatie. En we hebben het lef om flink te experimenteren. Zo zijn we nu bezig met een proefbrouw voor een koffie Pale Ale. Dus — ja — iedereen kan brouwen, maar — nee — niet iedereen weet de juiste smaak te pakken te krijgen voor de consument.’


 

Ook stadsbrouwers ontmoeten?

Waar München haar Oktoberfesten heeft, heeft Amsterdam met de opkomst van speciale stadsbieren nu haar craft beer festivals (ook wel speciaalbierfestivals genoemd). Het Amsterdam Craft Beer Fest op het terrein van biercafé BRET beet de spits af in juni. Op 5 juli vond het Sloten Bier Festival in Amsterdam Slotervaart plaats, waar brouwerijen uit het hele land je hun zelfgemaakte brouwsels aanbieden. In het najaar is er BierWest in het Erasmuspark in Amsterdam. Op dit inmiddels al veelbesproken bierfestival (eerder op 17 mei afgelast wegens een gevreesd Project-X effect) staan veel lokale brouwerijen.