Utrechtse vegetariërs (en vleeseters) kunnen sinds een paar jaar terecht bij Soy. Van vegetarische saté met overheerlijke zelfgemaakte pindasaus tot aan traditionele Chinese gerechten zoals vegetarische Haaienvinnensoep; Soy biedt het beste van de Aziatische keuken.

Toen ik Journalistiek deed aan de Hogeschool van Utrecht wilde ik maar wat graag een keer wat anders dan het kantinevoedsel en de pizzeria die om de hoek zat. Soy zat echter net iets te ver om heen en weer te kunnen gaan in mijn pauze. Toen ik laatst voor mijn werk in Utrecht moest zijn ben ik er alsnog naar toe gegaan. En het was al die jaren het wachten waard: superadres!

Aanbod

De menukaart is gewoon overweldigend. Van de meer gangbare gerechten, zoals nasi en bami, hebben ze wel 8 varianten – van nasi goreng, tot bami Yong Chou of met “krab”. Er zijn zes verschillende soepen, zoals Wan Tan soep, zeewiersoep en de eerder genoemde Haaienvinnensoep. Ook vegetarische garnalen met cashewnoten of vegetarische inktvis met Kung Pao-saus staan op het menu. Nou ben ik sowieso geen visliefhebster en eerlijk gezegd vond ik dat voor een eerste keer een beetje te experimenteel. Ik ging dus voor de nasi met drie stokjes sate (€8,50) en de gebakken bananen (4 stuks voor €3,30). Je kunt ook kiezen voor combinatiegerechten zoals Tjap Tjoy en Foe Yong Hai (€10,80). Er zijn tevens speciale éénpersoonsgerechten voor €7,80, waarbij je een combinatie kunt maken van nasi, bami of rijst met een stokje saté of vier mini loempia’s, aangevuld met een gerecht naar keuze zoals bijvoorbeeld Tjap Tjoy. Er is dus genoeg keuze.

Vegetarische garnalen en inktvis vond ik een beetje te experimenteel voor een eerste keer.

Plus

De sympathieke eigenaresse vertelde me hoe belangrijk het is dat elke dag de olie wordt ververst en dat ze zelf alles vers maken (die pindasaus…!). Mede hierdoor had ik geen “vettig” gevoel na het eten, wat ik anders meestal wel bij Aziatisch afhaalmaaltijden heb. Er wordt bovendien rekening gehouden met allerlei allergieën: aan de muur hangt een lijstje met de vele mogelijkheden. Daarnaast garandeert Soy dat de gerechten een hoge voedingswaarde hebben, rijk zijn aan vezels en op die manier een bijdrage leveren aan een evenwichtige en gezonde levensstijl. Als je afhaalverpakkingen wilt besparen, kun je het ook ter plekke opeten.

Min

Helaas niet bio. Met name bij de gebruikte eieren was ik daar wel benieuwd naar. Vanuit het ethische aspect van een vegetarisch restaurant, zou je wel verantwoorde eieren verwachten. Helaas kreeg ik daar geen eenduidig antwoord op — iets met geen mannelijke en vrouwelijke kippen bij elkaar (vanwege hun geloof), maar dat maakt het niet automatisch bio natuurlijk. Ik heb het de keer daarop nog eens proberen te verifiëren bij hun dochter (de eigenaresse is echt een schat, maar haar dochter spreekt duidelijker Nederlands), maar die wist ook niet precies hoe het zat. Een ander puntje zijn de vele verpakkingen die worden meegegeven aan afhalers. Het zou fijn zijn als die in ieder geval composteerbaar zijn, maar die wens geldt voor alle afhaalrestaurants natuurlijk.