Smaakwarenhuis De Lage Landen, gevestigd in Breda, is voorstander van korte lijnen. Dichtbij betekent immers vers, transparant en minder belastend voor de omgeving. Tijdens een rondje door de winkel val ik van de ene verbazing in de andere: is dit écht allemaal in en om Nederland gemaakt?

Het Smaakwarenhuis is restaurant en luxe supermarkt ineen. De zaak zit in een grote en lichte hal, de muren zijn in frisse kleuren geverfd. De ruimte heeft een industrieel tintje: ijzeren buizen aan het plafond, stoere fabriekslampen boven de tafeltjes, metalen stellingkasten vol grote en kleine potten. In deze rekken vind je ‘seizoensgebonden streekproducten en lokale delicatessen uit de Lage Landen’. Dat betekent Nederland, België, Luxemburg en Nord Pas de Calais – het noordelijkste puntje van Frankrijk. Een gebied waarbinnen je vanuit Breda in één dag met de auto op en neer kunt rijden.

Aanbod

Wat voor lekkers er allemaal uit de Lage Landen komt? Nou, de hele schijf van vijf: brood, banket, groente, fruit, kaas, zuivel, vleeswaren, delicatessen, vis en schaaldieren. Achterin is de drankafdeling. Mousserende wijn uit het Vliermaal (België), bier uit Irchonwelz (België) en rode wijn uit het Noord-Brabantse Made. Brabantse wijn? Dat had ik, voor mijn bezoek aan het Smaakwarenhuis, niet voor mogelijk gehouden.

Het restaurant bevindt zich middenin de hal. Tussen de stellingkasten is een ruimte uitgespaard waar een handvol tafels, stoelen en een open keukentje neer zijn gezet. Wij kijken tegen een kast vol verschillende soorten chutneys aan. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en op vrijdag en zaterdag ook voor diner. De gerechten worden bereid met ingrediënten uit eigen winkel. Ieder weekend stellen de chefs een ander driegangenmenu samen. Logisch, want de kaart verandert mee met de seizoenen.

De smaakmakers zelf komen ook geregeld over de vloer.

Plus

Het is een meesterzet om een restaurant met een voedselwarenhuis te combineren. Je kunt de ingrediënten die je op je bord krijgt namelijk ook meteen zelf aanschaffen. Het Smaakwarenhuis zet zijn leveranciers, die ze liefdevol hun “Smaakmakers” noemen, extra in het zonnetje. Je ziet hun portretten op de verpakkingen van de producten en op de website kun je precies zien wie waar woont en welk product ze leveren. De Smaakmakers komen zelf ook geregeld over de vloer.

Min

Het is jammer dat het restaurant maar twee avonden (vrijdag en zaterdag) per week open is. Dat geeft een diner bij het Smaakwarenhuis iets exclusiefs, maar het was — in ieder geval voor mij als Utrechter — nog knap lastig om een geschikte datum te vinden om langs te gaan.