Gelijktijdig met Haarlem Culinair vindt op de eerste zondag van augustus de Slow Food Market plaats. Ook afgelopen jaar was dit gezellige evenement weer neergestreken op de Haarlemse Groenmarkt.

Met het weer hebben ze het duidelijk getroffen. Iedereen lijkt wel buiten te zijn; onderweg worden we zelfs bijna omver gereden door de Solexclub! Even dus “op krachten komen” bij ijssalon Garonne met een zomers bolletje yoghurt- en citroenijs. We zijn klaar voor de markt. Bij een relaxte flow horen tenslotte de goede dingen van slow.

Aanbod

En die zijn er! Wat te denken van een proeverij van champagnehuis Moussé Fils (op biologische wijze geproduceerd), de veganistische en suikervrije kunstwerkjes van Happy Herbie en een olijfolieproeverij van Gusto 32? Zelf proberen we de hapjes van Jiaozi: dumplings die me aan de Tibetaanse momo’s uit India doen denken. Verrassend ook dat ze hier met Chinese bieslook werken, terwijl ik daar toevallig net over had gelezen dat het zo gezond was. Maar waar kon je dat biologisch vinden? Nou, hier dus. Ik kreeg gewoon een bosje mee! Op deze markt is ook “food for the mind” te vinden: informatie omtrent slow food, inclusief eventueel lidmaatschap. Bij de Nieuwe Akker kan je een “oogstaandeel” kopen. De boer heeft op die manier garantie van inkomsten en jij mag het hele jaar door groente en fruit komen plukken.

Hier zijn dan wel geen bijenpollen te koop, maar de honing is een goed begin.

Plus

De markt is vrij toegankelijk en is daardoor laagdrempeliger dan collega Haarlem Culinair. Zelf heb ik twee biologische courgettes (voor €1) bij de Nieuwe Akker en honing uit de Amsterdamse waterleidingduinen gescoord. Dat soort dingen vind ik leuk. Lokaal is niet alleen beter voor de voetprint, maar het is ook beter voor jezelf en je omgeving. In Spanje raadde een marktvrouw mij ooit af om haar bijenpollen te kopen. Het was immers beter voor mijn weerstand als ik die uit mijn eigen omgeving zou eten, omdat dit helpt je weerbaarder te maken voor bijvoorbeeld hooikoorts. Hier zijn dan wel geen bijenpollen te koop, maar de honing is een goed begin.

Min

Ik zie graag alles biologisch en omdat veel Slow Food producten dat ook zijn, ga je er ten onrechte van uit dat dat ook hier altijd het geval is. Nu is het voor kleine producenten vaak moeilijk en kostbaar om gecertificeerd te worden, maar soms wordt dat misschien ook wel als excuus gebruikt. Dan wordt er bijvoorbeeld “geadverteerd” met een enkel biologisch ingrediënt, terwijl de rest niet bio is. Persoonlijk vind ik dat een zwaktebod. Slow Food is momenteel zó’n trend dat alles wat een beetje ambachtelijk en vers is met deze term meelift. Wat mij betreft mogen de eisen wel wat aangescherpt worden.