Het is half juli en de zon schijnt alsof ik op een tropisch eiland ben. Desondanks is het de Amsterdamse Ceintuurbaan die het decor is van mijn zoektocht. Een zoektocht naar een pas geopende hotspot. Hippe vogels beweren dat dit dé plek wordt voor gezondheidsfreaks, yuppen en zakenvrouwen.

‘Amsterdam kan wel wat gezonde eettentjes gebruiken.’, reageert mede-eigenaar Jop als ik hem complimenteer met zijn frisse initiatief. Inderdaad vieren shoarma, broodje van Kootje en de Febo-kroket nog steeds hoogtij in Amsterdam, maar er vindt een kentering plaats. En SLA is daar een lichtend voorbeeld van. Duurzaam, gezond, lekker en dat allemaal in een prachtig decor. Met het Sarphatipark om de hoek om de meegenomen lekkerheden op te peuzelen, móet dit wel een succes worden.

Aanbod

Zowel op de muur als op handige meeneemkaartjes valt het volledige menu te lezen. Zo is er bijvoorbeeld speltbrood met pompoen, avocado of gepofte biet. Er zijn lekkere seizoenssoepen en (natuurlijk) diverse smakelijke salades. Maar de grootste troef van SLA is dat je zelf je salade kan samenstellen door te kiezen uit een soort sla, een graan (een zaad of peul mag ook), groenten, een topping en een dressing. En dat alles voor slechts €6! Als je je salade nog lekkerder wilt maken, kan je kiezen uit extra ingrediënten als gegrilde kip, zalm, amandelen of parmezaan. Daar betaal je dan 1 of 2 euro extra voor. Verder is er sap, fris, koffie, bier (van Brouwerij ’t IJ) en wijn. Alles zoveel mogelijk biologisch, eerlijk en seizoensgebonden.

Als ik moet kiezen tussen goed behandelde dieren of vriendelijk toegesproken tarwe, kies ik toch voor het eerste.

Plus

In tegenstelling tot veel eetgelegenheden, is hier niet alleen het brood en de groenten, maar ook het vlees biologisch. Hulde! Als ik namelijk moet kiezen tussen goed behandelde dieren of vriendelijk toegesproken tarwe, dan kies ik toch voor het eerste. De vis is, zoals het hoort, MSC-gecertificeerd. En het beste is nog dat ze ook aan de vegetarische medemens hebben gedacht: kip en spek zijn ook in hun plantaardige variant (van de Vegetarische Slager) te krijgen. En dan die inrichting: prachtig! De gehele toonbank heeft een soort dakje, wat waarschijnlijk refereert aan een kas. Boven kan je prima zitten, tussen de planten en met uitzicht op nog meer groen buiten. Oh ja, had ik al gezegd dat de salades superlekker zijn?

Min

De aankleding, het aanbod, de prijs… Het heeft allemaal een hoog hipheidsgehalte. Niet per se nodig, maar het zet gezond eten tenminste op de agenda.