Wil je liever een traceerbaar, grasgevoerd stukje vlees dan anoniem uit de supermarkt? Of eet je niet zo veel vlees, maar vind je het wel fijn om het in huis te hebben voor het geval dat? Dan is het vlees van SchotseHooglanders een uitkomst. Zo uit de natuur bij jou in de vriezer.

Ik kook overwegend vega(n), maar mijn vriend voelt zich meer op zijn gemak als hij een traditioneel aardappel-vlees-groenten-maaltijd kan bereiden. Prima, maar dan wel graag biologisch vlees. En dan niet van Appie of een andere supermarkt, maar van de biologische slager. Die zit echter niet bepaald bij ons om de hoek, dus wie er gaat koken is bij ons om meerdere redenen een discussiepunt. Een pakket van SchotseHooglanders in de vriezer, in handige deelverpakkingen, is dus een uitkomst voor ons: altijd een verantwoord stukje vlees van goede kwaliteit bij de hand.

Claim

SchotseHooglanders claimt vlees met een verhaal. Ze leveren “grasgevoerd natuurvlees van koeien die in natuurgebieden grazen”. De koeien groeien natuurlijk op en eten 100% gras met kuilgras in de winter. Ze krijgen geen krachtvoer vol toevoegingen en geen maïs. Dat maakt het vlees ontzettend gezond, duurzaam (geen geïmporteerde soja!) en veel diervriendelijker.

Hoe zit het precies?

Jelwin en Ymkje Kuipers zijn de trotse eigenaren van een kudde Schotse Hooglanders en een kudde Hereford runderen. Vlees eten terwijl je niet weet hoe het dier geleefd heeft, wat het heeft gegeten en hoe het product tot stand is gekomen is voor hen ondenkbaar. Ymkje is daarom zelfs een paar jaar vegetariër geweest, totdat ze erachter kwam dat het toch kon; gezond vlees eten én zeker weten dat de dieren een goed leven hebben gehad.

Met die gedachte zijn ze begonnen met de verkoop van het vlees. In eerste instantie alleen vlees van de Schotse Hooglanders (vandaar de naam). Vervolgens kwam de uitbreiding met andere oerrassen die ook het hele jaar buiten konden grazen. Omdat de klantenkring groeide, gingen ze een samenwerking met andere boeren aan die op dezelfde manier en volgens dezelfde principes werken. Op deze manier kunnen ze een breder assortiment aanbieden. Niet alleen natuurvlees, maar ook antibiotica-vrije kip, rauwmelkse kaas en varkensvlees.

Wij vinden dat gezond vlees geen eliteproduct zou moeten zijn. Daarom is ons vlees niet spotgoedkoop, maar wel betaalbaar.

De slager is ook een belangrijke schakel. Geen groot slachthuis, maar een relatief kleine slager. ‘Als boer zorgen we jarenlang zo goed mogelijk voor de koeien; diezelfde zorg voor zowel de koe als het vlees zien we terug bij slager Herman’, aldus Ymkje en Jelwin. ‘Wij vinden dat gezond vlees geen eliteproduct zou moeten zijn. Daarom is ons vlees niet spotgoedkoop, maar wel betaalbaar, met een kiloprijs vanaf 14 euro voor rundvlees en 8 euro voor de kip. We hebben ook geen hoge marges nodig: het vlees gaat immers rechtstreeks van de boer naar je keukentafel (de hele bestelling zit goed geïsoleerd in droogijs waardoor het ijskoud blijft), zonder allerlei tussenhandel. Zo snijdt het mes aan beide kanten.’

Oordeel

Klinkt als een goed verhaal. Wat mij vooral over de streep haalde is met name het gezondheids– en duurzaamheidaspect. Als kind kwam ik op boerderijen en was ik ontzettend geschokt door de massale veeteelt en de hoeveelheid “schijt” die veeteelt letterlijk en figuurlijk oplevert (de ammoniaklucht was vaak niet te harden). Schotse Hooglanders doen natuurlijk ook hun behoeften, maar dat gaat naar mijn idee een stuk dynamischer en gebeurt in een oplage dat de natuur dat zelf kan handlen. Daarnaast hoeft er geen voer geïmporteerd te worden, maar eten ze gewoon uit de natuur. Dat drukt de voetprint van het eten van vlees flink en er hoeft dus ook geen regenwoud gekapt te worden voor het veevoer.

Daarbij is natuurvlees ook veel gezonder. Het vlees bevat relatief veel spier- in plaats van vetweefsel doordat ze meer bewegen. Daarnaast bevat het een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren vanwege het vele groen dat ze eten. Dat is belangrijk omdat het ontstekingsremmend werkt en we relatief gezien veel omega 6 binnenkrijgen, wat bij een te veel juist ontstekingen bevorderd. In krachtvoer zit veel omega 6 (graan en soja), dus het is niet zo gek dat dieren vervolgens veel antibiotica toegediend krijgen. Graan is niet wat ze van nature eten.

Alle hoefdieren zijn van origine grazers. Granen en soja maken de koe gevoeliger voor ontstekingen.

Alle hoefdieren zijn namelijk van origine grazers. Granen en soja veroorzaken dus niet alleen een drastische verandering in de vetzuursamenstelling van het vlees en maken de koe gevoeliger voor ontstekingen, maar deze voeding wordt ook nog eens niet volledig verteerd en daardoor zit er een hoog gehalte ammoniak in de mest. Als dieren hun natuurlijke voeding eten dan raakt de mest niet verzuurd, maar wordt het juist een gezonde voedingsbodem die plantengroei voedt.

Bovendien vind ik het belangrijk dat het vlees zo onbewerkt mogelijk is – dus geen geïnjecteerd water en andere foefjes zoals gluten, suiker en E-nummers. En last but not least: de verpakkingen van SchotseHooglanders zijn vrij van BPA’s. Daarmee onderscheiden ze zich echt en laten ze zien dat ze hun filosofie van gezond vlees tot het einde aan toe doorvoeren. Net zoals ze ook bij de Triodos Bank bankieren. Dat geeft mij als klant het vertrouwen dat ze oprecht bezig zijn.

Wel is de drempel tot bestellen wat hoger dan als je naar de biologische slager gaat. Bij een bestelling van 150 euro betaal je geen verzendkosten. Maar dat is een behoorlijke hoeveelheid vlees als je alleen of zelfs met z’n tweetjes bent. Is dat iets te veel voor je, dan betaal je 10 euro aan verzendkosten. Daarom is het aan te raden om anderen te vinden die met je mee willen doen. Maar dat zal niet zo moeilijk zijn – mijn moeder en zus willen inmiddels niet meer anders en bestellen lekker mee. Het vlees is namelijk ook super smaakvol, dus wij zijn fan!