In het hemelvaartweekend vindt traditiegetrouw het festival Rollende Keukens plaats op het Westergasterrein in Amsterdam. Ruim 130 mobiele cateraars vormen elk jaar één groot openluchtrestaurant, waardoor Rollende Keukens uitgegroeid is tot het grootste culinaire event van Nederland.

Nadat ik afgelopen zomer het “zusje” van Rollende Keukens had bezocht — Proefpark in Haarlem — was ik wel benieuwd naar het Amsterdamse origineel. Vanuit de trein zag ik al hoe groot het terrein was, vol met allerlei kakelbonte food trucks. Hier zou ik, letterlijk en figuurlijk, wel een dagje zoet zijn.

Aanbod

Er zijn immens veel excentrieke eettentjes met een hoog alternatief festival-gehalte. Het aanbod gaat verder dan de usual suspects hotdogs, ijs en patat. De Dutch Weedburger wint inmiddels al behoorlijk terrein in Nederland, maar wat dacht je van een meelwormloempia of een snoepsprinkhaantje? Insecten zijn namelijk supergoede vleesvervangers. Je hoeft niet bang te zijn antibiotica binnen te krijgen en er kleeft geen bio-industrie-bijsmaakje aan vast. Volgens Microbar, die de insecten serveert, scheelt het niet alleen 75% CO²-uitstoot, maar is het ook minstens even voedzaam als een biefstuk. Een andere interessante wagen vond ik Lekkere Trek, die met hun slow food-mentaliteit de consument wil verleiden met eerlijk, regionaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel. De ingrediënten en herkomst zijn volledig transparant. Op deze manier willen ze de consument weer met de producent in contact brengen. Hun hamburger is bijvoorbeeld van Fries roodbonte runderen, de uien van Bonneventura uit Ternaard en de ketchup met duindoornsap van Frytsjam uit Twijzel. Vanwege het regionale karakter en uit duurzaamheidsoverwegingen vind je Lekkere Trek normaal gesproken in Leeuwarden of op evenementen in Friesland, maar voor Rollende Keukens maken ze graag een uitzondering. De eigenaar lacht verontschuldigend: ‘Is ook een beetje zendingsdrang, hé?’

De bordjes zijn composteerbaar en ik heb geen enkel moment wegwerpbestek in mijn handen gehad.

Plus

Rollende Keukens is een supersympathiek eetfestival met gratis entree. Ik heb lang niet alles kunnen proberen, maar je hoeft in ieder geval niet ver te zoeken om vegetarisch of biologisch eten te vinden. Van bio pizza’s tot vegaballen, van bio donuts tot crêpes of Lindenhoff-vlees van de barbecue; er is voor ieder wat wils. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzaamheid, zowel vanuit de keuze voor bepaalde gerechten als vanuit de manier waarop het geserveerd wordt. De bordjes zijn composteerbaar en ik heb geen enkele keer plastic wegwerpbestek in mijn handen gehad. Ik vind het ook leuk om te zien dat men wat betreft duurzaamheid verder gaat dan alleen het eten. Zo is de Microbar opgebouwd uit een voormalige sloopcaravan, aangevuld met restmateriaal en heeft Lekkere Trek meegedaan aan een crowdfund-actie om de eerste duurzame food truck te kunnen maken.

Min

Vanuit milieuoverwegingen wordt er niet in wegwerpglazen geschonken. Je koopt je eerste glas voor €1,50 dat je bij elke bestelling inlevert voor een schoon exemplaar. Maar het laatste glas kan niet ingewisseld worden; je moet het maar als souvenir beschouwen. Statiegeld zou diefstal aantrekken. Dat vind ik een beetje een slap argument, want op de rest van het evenement wordt er ook met contant geld gewerkt. Voor de volgende editie zou het beter zijn als er wél met statiegeld gewerkt wordt. Dan kunnen de glazen ook weer hergebruikt worden voor het jaar daarop. Ik ben er graag weer bij!