Onlangs is er bij mij om de hoek een Retourette geopend. Een klein winkelpand waar je niks koopt, maar juist spullen naar toe brengt. Afval om precies te zijn.

Ik ben niet de enige die er enthousiast gebruik van maakt. Regelmatig zitten de bakken met papier en plastic overvol en soms staan er zelfs rijk gevulde vuilniszakken te wachten in het smalle “winkelpad”. Een succes dus, deze overdekte afvalverwerker. Maar wie zit hier achter? En hoe zit het met het geld dat verdient wordt?

Aanbod

In dit geval slaat “aanbod” vooral op het soort afval — of liever — het soort grondstoffen — dat je hier kwijt kunt. Dat is best veel: glas, papier, karton, PET-flessen, kunststof flacons, blik, metalen, snoeren, drankkartons, textiel en kleding, frituurvet, batterijen, kleine en middelgrote huishoudelijke apparaten, cartridges, mobiele telefoons, spaarlampen en gereedschap. De Retourette bij mij in de buurt is blijkbaar van het type 3.0. Dat betekent openingstijden van ’s ochtends tot ’s avonds waarbij de Retourette meestal onbemand is. Tijdens aanwezigheid van een medewerker (twee keer per week), kunnen er ook grotere hoeveelheden worden aangeboden. Door naburige winkeliers bijvoorbeeld. Er zijn al zo’n 30 Retourettes in Nederland te vinden, ook in kleinere plaatsen. Meestal is er een locatie naast of in een supermarkt gekozen.

Dit lijkt de droom van iedereen die de circulaire economie een warm hart toedraagt.

Plus

Dit concept lijkt de droom van iedereen die de circulaire economie een warm hart toedraagt. Grondstoffen kunnen inmiddels zó goed uit afval worden gewonnen, dat het zelfs rendabel is om hiervoor een winkelpand te huren en werknemers aan te nemen. Vanaf 4.000 deelnemers (oftewel mensen die hun afval komen brengen) is het kostendekkend. Daarom spreekt Retourette, als particuliere onderneming, gemeenten aan om hiervoor plek te bieden en samen te werken. Te meer omdat andere oplossingen (ondergrondse of bemande afvalpunten) vrij duur zijn. En omdat gemeenten vanuit overheidswege worden aangespoord om minstens 65% van hun afval te recyclen. Pluspunt is ook dat Retourette lokale goede doelen steunt die de gebruikers zelf mogen aandragen. Dat kan een sportclub zijn, maar ook een milieuvereniging of andere stichting.

Min

De bakken zijn soms zó vol, dat het lastig wordt om er nog iets aan toe te voegen. Ook is het jammer dat er geen GFT-afval wordt ingenomen. Daar staat tegenover dat lokaal en overdekt afval aanbieden — tussen het boodschappen doen door — vele malen aangenamer is dan een ritje richting Milieuplein. Iedereen verdient een Retourette om de hoek.