We gooien jaarlijks zo'n 2,5 miljoen ton afval weg. Veel daarvan bestaat uit verpakkingsmateriaal. Recyclen scheelt al een hele hoop, maar het is natuurlijk nog beter om afval te voorkomen.

Moe van al die plastic verpakkingen ben ik maar wat blij als ik de Re-Sack mag uitproberen. De eerste verpakkingsvrije winkels in Nederland zijn dan inmiddels een feit, maar als je er niet eentje in de buurt hebt, dan is het gebruik van de Re-Sack een goed alternatief.

Claim

Re-sack produceert herbruikbare groente- en fruitzakjes. De zakjes zijn een duurzaam alternatief voor weggooizakjes van papier of platsic. De netjes zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen en worden in India gemaakt tegen een eerlijke beloning.

Hoe zit het precies?

Re-sack is een jong bedrijf dat is ontstaan vanuit de behoefte aan een alternatief voor wegwerpproducten. Er zijn drie varianten: Re-Sack Net (een netzakje met gaatjes dat vooral geschikt is voor groenten en fruit), Re-sack Small (een kleinere versie van de Re-Sack Net voor fruit of noten), Re-Sack Voile (een dicht en glad katoenen zakje waarin bijvoorbeeld ook vers brood meegenomen kan worden).

De netten sluiten niet volledig af, waardoor groenten en fruit gewoon kan blijven ademen.

De katoenen zakken zijn wasbaar op 30 graden. Het is natuurlijk materiaal, dus houdt er rekening mee dat het iets kan krimpen (10-12% van de originele grootte). De netten sluiten niet volledig af, in tegenstelling tot plastic, waardoor groenten en fruit gewoon kan blijven ademen. Daardoor blijven de producten langer vers en blijft het vrij van schadelijke stoffen die in plastic zitten. Ik heb het nog niet geprobeerd, ik gebruik opbergdozen van glas, maar je zou het ook in de vriezer kunnen doen. Scheelt ook weer diepvrieszakjes. Sympathiek is dat het gewicht van de zak op het labeltje vermeldt staat – zo betaal je precies voor het gewicht van het product.

Oordeel

Size does matter. In ieder geval bij de Re –Sack. Van alle drie versies van de Re-Sack heb ik er één ontvangen en getest. Mijn favorieten zijn de grotere zakken. Met de Re-Sack Small, die in de was wel heel klein was geworden, wist ik niet zo veel raad. Ook was het een beetje zoeken naar welke producten ik in welke zak zou doen en soms was het jammer dat ik niet meer Re-Sacks had. Daarom nam ik in de haast dan een plastic – uiteraard hergebruikt – zakje, die ik ook in mijn tas heb zitten. Dus vaak gebruik ik hergebruikte zakjes en de Re-Sack naast elkaar.

Maar naast het milieu-aspect, word ik ook steeds gevoeliger voor de gezondheidsvoordelen. Ik vind het belangrijk dat groenten en fruit gewoon kunnen blijven ademen en wil geen eventuele schadelijke stoffen vanuit het plastic in mijn voedsel. De oplossing voor gestoei met verschillende soorten zakjes is gelukkig makkelijk op te lossen: gewoon een paar grote Re-Sacks bijbestellen. Dat houdt mijn voedsel vers en de wereld (en mij) gezond.