In het laatste zonnige weekend van augustus 2013 vond het eerste food truck-evenement van Haarlem plaats. Drie dagen lang werd het Kenaupark omgetoverd tot een waar smaakfestival

Op het terrein tientallen mobiele restaurants met bijzondere namen zoals Rolling Rock Kitchen, Tosti Madness en Rolling Beans. Sinds de enorme groei van (muziek)festivals is de vraag naar gezond, vers en verantwoord eten sterk gegroeid. Proefpark borduurt hier op voort en de aanwezige food trucks en catercampers richten zich dan ook op de ‘eerlijke keuken’: natuurlijke, verse ingrediënten, zoveel mogelijk streekproducten en waar mogelijk biologisch.

Aanbod

Hier geen broodje bal of ‘n ordinair patatje oorlog, maar een biologische kalfsworst van De Lindenhof of een biologisch frietje met zelfgemaakte mayo van Haute Frituur Fritez. Om het festivalgevoel te versterken was er midden in het park ook een podium waar FooDieJay’s het evenement muzikaal ondersteunden. Op hetzelfde podium werden tussendoor ook lezingen en kookdemonstraties verzorgd door topchefs uit de regio. Zelf heb ik deelgenomen aan een zeer leerzame rondleiding van Slow Food: ‘Plukken uit de Natuur’. Het blijkt dat 90% van wat in de natuur groeit eetbaar is, alhoewel niet altijd even lekker of soms te vezelig om te eten. Je kunt het dus makkelijk proberen of het even tussen je handen wrijven (als het sap niet prikt dan is het niet giftig). Zo blijkt zelfs de taxusbes (op het pitje na) eetbaar te zijn! Mensen die het niet vertrouwden om zelf aan wild gardening te gaan doen, werden op vrijdag door de Haarlemse bloemenmeisjes verrast en verleid om eetbare bloemen te proeven. Voor diegenen die zelfs dát te ver vonden gaan, was er de food truck Buskruid waar ze een lekkere kruidige soep of salade serveerden.

Verder weet ik nu dat brandnetels de lievelingsplek zijn voor vlinders om eitjes te leggen.

Plus

Naast lekker eten waren er dus ook informatieve workshops. Een mede-deelneemster vatte onze workshop samen met de woorden: ‘Zo ga je heel anders naar je onkruid kijken! Opeens heb je er een moestuin bij.’ Zo heb ik geleerd dat ik, in plaats van de gezaaide basilicum, vogelmuur in mijn moestuin heb gekregen. Het bevat veel vitamine C en kan voor een salade gebruikt worden. Verder weet ik nu dat brandnetels de lievelingsplek zijn voor vlinders om eitjes te leggen (vooral niet weghalen dus). Aan de kinderen was gelukkig ook gedacht: er was een supermooie ijscokar en kinderen konden plaatsnemen in een jury waarin ze hun kokende ouders konden beoordelen. Ze maakten gerechten uit het kookboek Wereldeters, dat in 2012 werd uitgeroepen tot kookboek van het jaar. Terwijl de ouders aan het koken waren konden de kinderen lekker dansen bij Swingen met je Billen.

Min

Vergeleken met Rollende Keukens, de Amsterdamse versie, is Proefpark een beetje braaf. Verder blijkt de eerlijke keuken een ruim begrip. Ik heb bijvoorbeeld geen fair trade producten kunnen ontdekken en naar mijn idee pasten niet alle cateraars bij het thema. Zo klinken de gerechten dead chicken en plop chicken — hoewel grappig bedoeld — me niet al te diervriendelijk in de oren. Gelukkig kan je bij diezelfde eettruck ook terecht voor een gratis kus en knuffel om hun motto ‘take it or leave it’ te verzachten. En er was genoeg anders lekkers te ontdekken: onder de bomen in de schaduw heb ik kunnen genieten van een vegetarische “kipwrap” met gyroskruiden en een overheerlijke frambozen-aardbeiencrumble. Drie dagen was voor mij te kort om alles te proeven… Dus, Proefpark, wat mij betreft mogen jullie volgende keer een week blijven staan!