Overstappen naar een duurzamere bank; dat was mijn goede voornemen van 2015. En dat gaat veel makkelijker dan je denkt!

Klimaatverandering, vluchtelingenproblematiek en de aanslagen in Parijs – daar sta je dan met je goede voornemens. Vergeleken met de problemen in de wereld lijken je eigen problemen peanuts. En daarnaast, wat voor invloed kun je daar als individu eigenlijk op uitoefenen?

Slecht Oranjegevoel

Persoonlijk probeer ik de touwtjes meer naar me toe te trekken door onder andere bewuster te consumeren. Op de klimaattop in Parijs ging het veel over fossiele brandstoffen, maar er werd weinig aandacht besteed aan de vlees-/zuivelindustrie (zie onze post op Facebook over Jesse Klaver), terwijl je daar dus als individu veel invloed mee kan uitoefenen. Maar ook als je overwegend plantaardig en biologisch zou eten, waar wordt dat dan mee betaald? Geld. En waar komt dat vandaan? De bank. Dat is misschien kinderlijk gesteld, maar het is toch gênant om voor je goedbedoelde aankopen een oranje betaalpas te moeten trekken. De ING komt namelijk als slechtste uit de eerlijke bankwijzer. Dat geeft een slecht oranjegevoel.

Overstapservice

Op zoek dus naar een bank die zich niet schuldig maakt aan kinderarbeid, wapenhandel, hoge bonussen, megastallen en de fossiele industrie, maar eentje die zich hard maakt voor schone energie en maatschappelijke projecten. Een bank die op die manier investeert in een duurzame toekomst. Wie wilt dat nou niet? Toch stappen maar weinig mensen over, omdat ze opzien tegen de administratieve rompslomp. Vorig jaar had De Correspondent een “ik-stap-over-week” en riep daarmee op om massaal over te stappen naar een duurzamere bank. Ik wilde graag samen met veel anderen een signaal afgeven, maar vanwege de tijdslimiet was mij dat niet gelukt. Daar baalde ik van. Maar een maand later heb ik — net als veel anderen — alsnog de overstap gemaakt en eigenlijk stelde het niets voor. Nadat je je gegevens hebt doorgegeven, wordt alle informatie naar je opgestuurd en kun je ook gebruik maken van de overstapservice. Op die manier wordt er dertien maanden lang alle betalingen van en naar de oude rekening automatisch naar de nieuwe gestuurd en heb je er eigenlijk weinig omkijken naar. Na twee maanden heb ik zelfs mijn bankrekening bij de ING al opgezegd: alle betalingen waren inmiddels al automatisch geregeld.

ASN en Triodos favoriet

Met name Triodos Bank werd veel door lezers van De Correspondent genoemd als favoriet, met als goede tweede de ASN Bank. Verrassend genoeg komt die laatste (al zij het met een klein verschil) beter uit de Eerlijke Bankwijzer dan Triodos. Bij de ASN bank krijgt je zelfs rente op je lopende rekening en als je vóór 29 februari overstapt is het de eerste 6 maanden gratis. Why wait? Naast de angst voor administratieve rompslomp is een veelgehoord ander argument dat het niet zo veel zou uitmaken. Nou, in ieder geval dus wel voor je portemonnee. Geen enkele bank is natuurlijk perfect, maar waarom niet het signaal geven dat je het beter zou willen? Meerdere individuen vormen tenslotte uiteindelijk een collectief. Bij elkaar opgeteld is dat veel geld dat op een goede of minder goede manier belegd kan worden. Laat die leeuw dus maar lekker brullen. De oranje pas is bij mij inmiddels doorgeknipt en ik ben trots op mijn nieuwe bankpassen: privé ASN en zakelijk Triodos. Nu kan ik helemaal “clean” mijn verantwoorde boodschapjes en bankzaken doen. Op een mooi 2016!


 

Wil jij ook je geld onderbrengen bij een duurzamere en groenere bank? Kijk op de Eerlijke Bankwijzer en selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt.