De wereld beter maken door chocolade te eten? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan. Maaike proefde de biologische chocolade van Original Beans op het Chocoladefestival in Amsterdam en was gelijk verkocht.

Een guilty pleasure voor velen: chocolade. Cacoaliefhebbers konden twee dagen helemaal los op het chocolade festival in hartje Amsterdam met als thema “good cacao, better chocolate”. Mijn groene hart was blij om te merken dat het ook inhield dat er veel aandacht was voor duurzame en Fair Trade cacao. Eén producent sprong er echter voor mij uit. Het verhaal van Original Beans lijkt echt rond en hun melkchocolade is gewoonweg verrukkelijk. Eindelijk chocolade die ik met een gerust hart kan eten.

Claim

Original Beans bestaat sinds 2008 en combineert de passie voor het maken van de allerlekkerste chocolade met het behouden van de biodiversiteit van regenwouden. Daarom passen ze het one bar, one tree principe toe en planten ze een cacaoboompje voor elke verkochte reep. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van chocolade. Op de verpakking staat dat ze al meer dan 1.000.000 bomen hebben geplant! Daarnaast passen ze het principe van Zero Waste toe: de verpakking om de chocolade is van FSC-gecertificeerd karton gemaakt, bedrukt met natuurlijke inkt en om de reep zelf zit een composteerbare wikkel. De chocolade wordt geproduceerd door machines die bijna helemaal op hernieuwbare energie lopen en dat allemaal binnen een straal van 100 km om zoveel mogelijk transport te voorkomen. Zelfs hun website wordt duurzaam gehost met zonne-energie!

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is een fijne gedachte dat er alles aan gedaan wordt om de voetprint van mijn consumptie te beperken.

Deze maatregelen dragen ertoe bij dat ze niet alleen klimaatneutraal, maar sinds 2014 zelfs klimaatpositief zijn. Een voorbeeld? Elke geplante boom absorbeert 274 gram meer CO2 dan het produceren van een reep chocolade kost. Dat betekent dat je je niet schuldig hoeft te voelen over je consumptie, maar de wereld — en het klimaat — hapje, voor hapje verbetert. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is een fijne gedachte dat er alles aan gedaan wordt om de voetprint van mijn consumptie te beperken.

Plus

Een puur product in de puurste vorm, van begin tot het eind. Biologisch, zonder additieven zoals lecithine, gluten en de bittere bijsmaak van uitbuiting en kinderslavernij. Fair Trade, klimaatpositief, direct trade… You name it, they’ve got it. Mijn favoriet is de Femme de Virunga (waarmee vrouwelijke cacaoboeren worden ondersteund) en bestaat uit biologische melkchocolade met maar liefst 55% cacao. Zo hoort melkchocolade te smaken: romig, met veel cacao en een ondertoon van noten. Het blijft ook lang lekker in je mond – laagje voor laagje ontwikkelt de smaak zich. Toen ik dit proefde was ik verkocht. Topchocolade!

Min

Ik kan zo snel geen negatief punt bedenken, behalve dan dat het niet overal zo makkelijk te verkrijgen is. In Hoofddorp werkt restaurant Vork & Mes ermee, maar verder zijn er geen verkooppunten in mijn omgeving. In Amsterdam is er wel weer volop aanbod. Check de website voor een (web)winkel bij jou in de buurt. Je moet dus wat moeite doen voor zo’n overheerlijke reep en dat voel je ook wel een beetje in je portemonnee. Een reep van 70 gram kost tussen de €3,95 en €4,95. Maar dit is geen chocolade om even naar binnen te schuiven; van deze chocolade geniet je nog lang na. Dit smaakt wat mij betreft naar meer!