Tijdens een relaxed weekendje in Amersfoort stonden niet alleen de mooie historische bezienswaardigheden van de stad op mijn verlanglijstje, maar ook een bezoek aan De Nieuwe Graanschuur. Dit is een verpakkingsarme, biologische winkel.

Hoewel ik altijd een extra tas bij me heb en herbruikbare boodschappen-netjes van Re-sack en Take 5 gebruik, maakte ik me toch een beetje zorgen of ik wel genoeg “verpakkingen” bij me zou hebben voor De Nieuwe Graanschuur. Ik mag dan wel verpakkingsbewust zijn – ik zou dolblij zijn met zo’n winkel in de buurt – maar tijdens een weekendje weg vind ik het niet zo’n fijn idee om de hele dag met voorraadpotten te slepen. Ik was dus benieuwd hoe het in zijn werk gaat.

Aanbod

Ik had duidelijk een ander beeld voor ogen. Deze winkel is weliswaar al opgericht in de jaren 80, maar het gaat hier niet om een geitenwollensokken, zelfvoorzienende voedselcoöperatie in een klein huurpandje, maar om een serieuze biologische natuurwinkel verspreid over drie winkelpanden. Groente, brood, vlees, boter, kaas en eieren komen zo veel mogelijk uit de streek, oftewel binnen een straal van 25 kilometer rondom Amersfoort. Voor het aanbod van verse afhaalmaaltijden worden overschotten of producten met een “schoonheidsfoutje” gebruikt, zodat er op een lekkere en gezonde manier verspilling wordt tegengegaan.

Voor de verse afhaalmaaltijden worden overschotten of producten met een “schoonheidsfoutje” gebruikt.

Naast reguliere natuurvoedingsproducten, bieden ze zo veel mogelijk verpakkingsvrije varianten aan. Denk aan het “tappen” van granen, noten en rijst, maar ook azijn, oliën en (af)wasmiddel. Je kunt zelfs vers je eigen ontbijtvlokken malen of je eigen broodmeel. Ook voor broodbeleg zijn er verpakkingsvrije alternatieven. Zo kan je zelf je eigen honing tappen, hagelslag scheppen of pindakaas malen. Leuk dat je op deze manier niet alleen verpakkingen bespaart, maar ook bij het voedselproces betrokken wordt! En het personeel is daar superbehulpzaam bij.

Plus

De Nieuwe Graanschuur heeft een ontzettend groot biologisch assortiment en voor bijna alles is er een verpakkingsvrij alternatief. Heb je (nog) niet je eigen verpakking bij je, dan kun je ook ter plekke een stoffen tasje aanschaffen of voor een reguliere verpakking gaan. Zo is er ook de keuze tussen eieren in doosjes of los. De ongebruikte eierdoosjes die ik normaliter bij het oud papier doe zijn mij altijd een doorn in het oog, dus ik ben blij met dit alternatief. Bovendien is het veel voordeliger.

Min

Ik was ergens opgelucht dat er “reguliere” alternatieven waren – dat was in mijn geval wel zo makkelijk – maar ergens ook een beetje teleurgesteld. Ik had toch wel graag willen zien hoe je een winkel helemaal verpakkingloos kan maken. Blijkbaar zijn niet alle producten op die manier aan te bieden. Je hoeft je daarom niet slecht te voelen dat je in zo’n winkel toch met een paar verpakkingen de deur uitloopt, maar juist trots omdat je zo veel mogelijk verpakkingsloos koopt.