Nescio in Den Bosch is een restaurant met een pure en eerlijke kaart. Nescio is van mening dat niet alles van ver hoeft te komen om lekker te zijn en daarom houden ze zoveel mogelijk rekening met het aantal food miles dat een produkt aflegt.

Bewapend met de Delicious-gids van Den Bosch — een glossy kookmagazine waar ook regelmatig een gids met culinaire adressen van een bepaalde stad wordt bijgevoegd — gingen we op zoek naar het ideale Bossche restaurantje. Het magazine kwam echter uit 2008 en in vijf jaar kan er veel veranderen in horecaland, helemaal in tijden van economische crisis. Helaas waren er dus veel tentjes niet meer. Gelukkig ontdekten we Nescio, een klein restaurant met een pure en eerlijke kaart. Binnen was er geen plek, maar buiten op het cosy terras zitten met uitzicht op de Sint Janskathedraal was bepaald geen straf.

Aanbod

Het restaurant is vernoemd naar de schrijver Nescio, waarvan wordt gezegd dat geen enkele Nederlandse auteur zo beknopt en toch zo doeltreffend wist te vertellen wat hij zeggen wilde. Dit sluit goed aan bij het concept van restaurant Nescio, waar uitsluitend kleine gerechten worden geserveerd en het allemaal om de smaaksensatie draait. Heerlijke gerechten zoals Teri Yaki tofu met zeekraal, peultjes en sinaasappel-kardemomdressing, de eenvoudige quinoasalade met pikant-zoete macadamia’s en saliepesto of de gerijpte Schotse rib-eye van de gril met gekarameliseerde uitjes en gratin van zoete aardappel. Er is geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerecht; de porties zijn allemaal ongeveer even groot. De prijzen per gerecht liggen tussen de 8 en 12 euro. Als je niet kan kiezen dan is er ‘de wandeling door de kaart’ waar je alleen het aantal gangen hoeft aan te geven en de kok verder de vrije keuze laat.

Sympathiek is ook dat ze rekening houden met het aantal food miles van een gerecht.

Plus

De gerechtjes zijn heerlijk; vers en met veel liefde en aandacht bereid. Klein maar fijn en perfect voor de kleine eter. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met biologische ingrediënten en streekproducten. Vegetariërs kunnen hier bovendien hun hart ophalen: er is volop keuze. Naast de genoemde Teri Yaki Tofu en de quinoasalade, serveren ze ook gemarineerde potobello en een Vega Special (dit keer was dat een vegaburgertje met haloumi en mangochutney). Ook de viseters kunnen hier met een gerust hart eten, want er wordt uitsluitend gewerkt met duurzaam gevangen vis. Sympathiek is dat ze ook rekening houden met het aantal kilometers dat de ingrediënten van een gerecht (de zogenaamde food miles) hebben afgelegd. Dat maakt het een rond verhaal.

Min

Het is leuk dat je meerdere gerechtjes kunt proberen, maar het is wel de bedoeling dat je uiteindelijk compleet gegeten hebt en met een voldaan gevoel naar huis gaat. Wij hadden beiden twee gerechten besteld en, zoals mijn tafelgenoot opmerkte: ‘Zo’n gerecht stop je in je holle kies.’ Een extra gerecht bestellen had in dat opzicht niet veel verschil gemaakt. Bovendien vonden we het ook een beetje te duur voor wat het was. De prijzen zullen voorbijgangers in eerste instantie aantrekken, maar daar zullen ze waarschijnlijk snel van terugkomen als ze hun eten krijgen. De kwaliteit is prima, maar de porties zijn echt te klein voor deze prijs. De smaak is echter fantastisch, dus ik hoop dat — als wij terugkomen naar Den Bosch — zij de crisis wél overleefd hebben. Dan zorgen wij ervoor dat we van te voren goed en laat hebben geluncht.