Natuurlijk Schone Tanden is een praktijk voor holistische mondhygiëne in Den Haag. Hier kun je ervaren hoe heerlijk een natuurlijk, gezond gebit kan voelen.

Natuurlijk schone tanden zonder de hulp van chemische middelen – wie wilt dat nou niet? Een bezoek aan de praktijk van Karin-Maria Keser staat daarom al tijden op mijn to do list. Dus hop naar Den Haag! Ik ben klaar voor een schone start van het nieuwe jaar met een bijbehorend stralend gebit.

De Praktijk

De deur gaat automatisch open en de typische klinische, kille geur van een tandartspraktijk komt me tegemoet. Het interieur daarentegen oogt fris en professioneel, maar ook warm en gezellig. Er zijn zelfs vogelgeluiden te horen om je zo veel mogelijk op je gemak te stellen. In de gezellige wachtkamer ligt al een intakeformulier voor me klaar. Die heb ik gelukkig snel ingevuld zodat ik tijd heb om de rest van de ruimte te bezien. Ik bekijk de vrolijk gekleurde folders van andere sympathieke bedrijfjes en mijn blik blijft vervolgens bij een spreuk op de muur hangen: “Ik heb geen tijd om me te haasten”.

Dat blijkt echt wel het motto te zijn in de praktijk van Natuurlijk Schone Tanden. ‘Dat gevoel wordt alleen maar sterker’, zegt Karin-Maria. ‘Ik ben vorig jaar erg ziek geweest. Dat was naar, maar tegelijkertijd de beste cursus ever. Het heeft mijn manier van werken versterkt en ik merk dat mensen het waarderen dat ik echt de tijd voor hen neem. Dat is in dit vak vrij uniek en daarom een hele bewuste keuze: ik wil de zorg bieden die ik graag zelf zou willen krijgen. Ik ben daarom laatst zelf overgestapt naar een bio-energetische tandarts en ik moest daarom mijn 12-jarige “verkering” met mijn reguliere tandarts helaas verbreken’, zegt ze lachend.

Holistische tandheelkunde

‘Reguliere tandheelkunde is gewoon te grof en te onpersoonlijk. Het gaat meer dan alleen om tanden, maar ook om welzijn en coaching. Alles wat je bent komt namelijk samen in je gebit. Er komen hier mensen binnen en die zeggen “ik snoep niet, ik rook niet en ik drink geen koffie, hoe kan dit nu?” Ja, maar ze vallen wel van de stress uit elkaar. Het gaat niet enkel om gezond eten, maar om voeding in de breedste zin van het woord. Ook aandacht, zonlicht en slaap horen hierbij.’

Is fluoride de gouden standaard? Wat mij betreft niet.

Is dit voor sommige mensen niet een wat te zweverige benadering? ‘Er is niets zweverigs aan. Ik ben gewoon regulier geschoold, maar twijfelde tijdens mijn opleiding of dingen niet anders konden. Is fluoride bijvoorbeeld de gouden standaard? Wat mij betreft niet. Met mate kan het geen kwaad, maar er wordt te veel gefluorideerd. Met name tandpasta’s zorgen voor een overkill en dat is helemaal niet nodig. Waar ik wel in geloof? Fluoride verhardt materialen. Dat is leuk voor je tanden, maar minder fijn voor de rest van je lichaam.’ Karin-Maria werkt daarom niet met fluoride in haar praktijk. Mocht je toch een tandpasta willen gebruiken met fluoride, dan heeft ze die voor je. Maar dan veel lager gedoseerd.

Oordeel

Dit alles maakt me natuurlijk supernieuwsgierig naar de behandeling. Zoals ik goed begrijp worden er dus reguliere technieken gebruikt. Toch is er een wezenlijk verschil. Er wordt bijvoorbeeld Traumeel – een homeopathisch product dat o.a. arnica bevat – gebruikt om tussen de tanden en kiezen te smeren, om eventuele kneuzingen van het tandvlees te voorkomen. Dat vind ik erg zorgvuldig en ondanks dat mijn tandvlees toch wel erg bloedde had ik nergens last van. Ook de “zoutstralen” voor het witter maken van het gebit zijn pijnloos. Zout klinkt vrij hard, maar het was eigenlijk een heel zachte behandeling met een vrij opmerkelijk resultaat – veel witter dan verwacht en ik was geen moment bang voor eventuele beschadigingen van mijn tandglazuur.

Een reguliere mondhygiëniste zal niet snel zeggen ‘Dit is gestagneerde energie’.

Daarnaast vind ik haar holistische kennis over het gebit heel fijn. Een reguliere mondhygiëniste zal niet snel zeggen ‘Dit is gestagneerde energie’ als het bloed op een bepaalde plek wat donkerder is dan elders. Ik weet dat je gebit in verband staat met organen en emoties, dus ik kan het waarderen dat zij die extra kennis inzet. Dat ze niet alleen klinisch naar het gebit kijkt, maar bij een eventueel probleem ook stilstaat bij wat er achter zou kunnen zitten. Het zorgt ervoor dat ik haar vertrouw en me op mijn gemak voel.

Dat heeft er ook mee te maken dat ze totaal niet zweverig overkomt. Ze is daar heel nuchter over: ‘Je bent als een boek en die doe ik open of niet – je bepaald zelf hoeveel je geeft. Soms valt er weinig te lezen en dan leest het als een tijdschrift. Lekker plaatjes kijken’, grapt ze. ‘Prima, krijgt iemand gewoon een reguliere behandeling. Maar de meeste voldoening krijg ik natuurlijk als mensen zich lichter voelen en ze zich afvragen wat ik nou eigenlijk met ze heb gedaan. Het is supermooi om ze dan stralend en blij weg te zien gaan.’ En dat ging ik. Hoewel ik mijn gebit goed bijhoud, was ik stomverbaasd over het resultaat. Ik verliet daarmee tevreden het pand, met nieuw opgedane kennis en een superstralend gebit.