Moes is een eet- en drinklokaal in het souterrain van het Appel Arts Centre in Amsterdam. Net als de kunstenaars in De Appel, experimenteren de koks in de open keuken van Moes volop. In dit geval met zoveel mogelijk regionaal geproduceerde seizoenproducten.

‘Weet u waar restaurant Moes zit?’ vraag ik aan een vrouw die haar fiets lekker Amsterdams aan een hek vastmaakt. Ze kijkt me aan alsof ik van een andere planeet kom en zo voel ik me later ook als ze zegt: ‘Ja, daar bij die rode appel’. Dat was het moment dat ik stomverbaasd keek. Natuurlijk: appel, moes, appelmoes! Nadat dit kwartje gevallen was voelde ik me helemaal naïef toen ik erachter kwam dat Moes gelokaliseerd is onder het kunstcentrum Appel.

Een beetje gegeneerd liepen we het trapje af waarna we in een restaurant belandden met een opvallend interieur: casual met originele details en van goede, degelijke kwaliteit. Mooie wijnkasten, moderne open keuken en aparte details zoals (Schiphol) gate-borden die als lampenkappen dienen en als verwijsbord naar bijvoorbeeld de bar of het toilet. We werden ontvangen door een speelse, hartelijke gastheer. We konden onze a la minute uitgeperste verse jus en supergoede rode wijn op het terras in de binnentuin nuttigen, terwijl binnen het eten voor ons werd bereid. Het was een relatief rustige woensdagavond, dus onze gastheer zei dat hij stond te popelen om eens een keer ‘Eten!’ te kunnen roepen (met z’n handen als toeter). Uitstekend plan.

Aanbod

Moes heeft een overzichtelijke kaart: de voor- en nagerechten kosten €8,50 en een hoofdgerecht €19,50. Ik koos voor de truffelaardappel-gnocchi met citroenricotta en snijbiet. Mijn tafelgenote had de ribeye met laurieraardappelen en gegrilde groente. Beiden hadden we als nagerecht de aardbeiensoep met limoenijs en een reuze cantuccini. Tijdens de lunch kun je er terecht voor bijvoorbeeld twee Schiphol-ganzenkroketten op Lambebrood. Lambe levert ambachtelijk brood gebakken door jongeren met een verstandelijke beperking. Bij de borrel kun je kiezen voor een “mengelmoes” of, zoals zij het ook noemen, “appeltizers” als geitenkaaskrokketjes of gedroogde worst van Brandt & Levie. Opvallend: elke eerste maandag van de maand organiseren ze Meatless Monday: een (h)eerlijk vegetarisch driegangenmenu waarbij je zelf achteraf de prijs mag bepalen.

Je mag ook je eigen wijn meenemen en dan betaal je 10 euro “kurkengeld”.

Plus

Je kunt de wijn per glas bestellen, maar je kan ook de fles op tafel laten staan en dan betaal je gewoon wat je drinkt. Je mag ook je eigen wijn meenemen en dan betaal je 10 euro “kurkengeld”. Ander sympathiek en attent detail: reserveren was niet nodig geweest op deze rustige woensdagavond, maar het is toch leuk om op tafel een krijtbordje met je eigen naam te zien staan. Naast leuke thema-avonden zoals Meatless Monday organiseren ze in de zomer ook Plat du Boer waarbij lunches en diners worden bereid bij boeren uit de buurt van Amsterdam. Het motto luidt: ‘Hoe kleiner de afstand van grond tot mond, hoe meer kwaliteit en smaak.’

Min

De website, met aparte en originele thema’s, beloofde spannende dingen. Ook op Trip Advisor schreef men lovende recensies. Ik vond het zeker een leuk restaurant, met veel aandacht voor vers en kwaliteit, maar ik was niet ondersteboven. Daarvoor had ik waarschijnlijk meer moeten proeven. Maar dat is uiteraard geen straf, dus ik ga zeker een keer bij Meatless Monday kijken!