LENA is de eerste kledingbibliotheek van Nederland en is te vinden in hartje Jordaan, Amsterdam. Een initiatief van vier jonge meiden die hiermee onlangs de Start-up Of The Year-award gewonnen hebben.

Als je mooie kleding wilt dragen, maar niet ten koste van mens en milieu, ben je bij LENA aan het juiste adres. De haast oneindige collectie kun je je voor een vast bedrag per maand toe-eigenen. Dat betekent altijd iets nieuws in je kast én bijdragen aan een betere wereld.

Aanbod

LENA verhuurt vintage kleding, eco-kleding en nieuwe modemerken van jonge entrepreneurs. Zelf mag je ook kleding inbrengen. Je kunt met een maandabonnement of strippenkaart de leukste kleding lenen uit een enorme, originele collectie, en zo ‘nee’ zeggen tegen een uitpuilende kledingkast en fast fashion. Je kunt zo vaak wisselen van kledingstukken als je wilt. Genieten van het gevoel van nieuw, maar niet per se zoveel hoeven te bezitten. Ideaal voor de nieuwe generatie die is opgegroeid met de deeleconomie. Een abonnement bij LENA is een koopje, omdat je hiermee kunt kiezen uit een enorm aanbod en je shopgedrag in toom houdt.

Buiten dat je van kleursortering heel blij wordt als vrouw, is het ook nog eens handig.

Plus

Je krijgt bij je abonnement een leuke “biebtas”, die je bij het lenen kunt meenemen. De kledingbibliotheek komt het milieu tegemoet met (bij aankoop) gerecyclede plastic tasjes en slimme wastips. De kleding wordt gewassen met speciale wasmachines, waardoor het mogelijk is op lagere temperaturen te wassen. Hierdoor gebruiken ze minder water, wasmiddel, tijd en energie. Daarbij wast LENA ook nog eens met Seepje, een product waar we erg fan van zijn bij Groenvoer. De locatie is hip, stijlvol en de kleding op kleur gesorteerd. Buiten dat je van kleursortering al heel blij kunt worden als vrouw, is het ook nog eens best handig. Zo kun je gericht op zoek gaan naar de outfit die je in gedachten hebt. Of juist niet. Zo stond ik op een gegeven moment zelf in het pashokje (met uiteraard meer items dan ik nodig had), excuses te bedenken waarom ik dit jurkje moest hebben. In geval van acute verliefdheid is het gelukkig ook mogelijk om ouderwets een aankoop te doen. Zo hoef je jouw schatje toch niet te delen.

Min

Het enige nadeel voor mij? Dat de bieb helaas niet dicht bij mij in de buurt zit. Ook hanteert LENA geen vaste maten. Hierdoor moet je geluk hebben dat dat ene jurkje (wat naar je loopt te roepen) toch past. Maar LENA is elke keer weer een verrassing en een feestje voor je kledingkast. “Own less, live more” is het motto en daar sluit ik me graag bij aan!