Met Kerst kan je natuurlijk een kerstboom en wat lampjes in huis halen, maar het is veel leuker om zelf iets te maken! Deze groene lamp is een sieraad voor je huis op elke dag van het jaar. En veel duurzamer dan een kerstboom.

Met een simpele glazen pot, een deksel en een kleine plant maak je in een handomdraai een mini-ecosysteem voor in huis. Maar met een lampje erin wordt het nog specialer! Onderstaand ontwerp is gebaseerd op de prachtige kunstwerkjes van de Nederlandse ontwerper Spruitje. Ik gebruik hiervoor — net als hij — de prachtige glazen potten van Kesbeke tafelzuur, maar je kan natuurlijk elke glazen pot gebruiken die je wilt. Voorwaarde is wel dat ‘ie een deksel heeft, zodat de lucht kan circuleren en er een basis is waar de lamp aan gemonteerd kan worden. Deze 2650 ml pot heb ik bij de groothandel vandaan, maar je kan ook eens kijken voor een lege pot bij winkels als Xenos of een tuincentrum.

Voor in de pot kies je een makkelijk en langzaam groeiend plantje. Een vetplant bijvoorbeeld. Voor een kerstsfeer kan je jouw pot natuurlijk nog verder decoreren met hulzebladeren of kerstmannetjes. Aan de slag!

Benodigdheden:

  • glazen pot met deksel (bijv. 2650 ml pot van Kesbeke)
  • priem of hamer en spijker
  • onderhoudsvrij, langzaam groeiend plantje
  • plantenkorrels en wat aarde
  • mooie (LED)lamp met laag wattage
  • decoratieve fitting met rubberen ring
  • strijkijzersnoer
  • stekker

1. Het voorbereiden van de pot

Zorg dat jouw glazen pot goed schoon is. Als er etenswaren in hebben gezeten, spoel je hem eerst goed om en borstel je hem schoon met heet water en afwasmiddel. Etiketten kan je losweken door de pot in een bak met kokend water te leggen en dat een nacht te laten staan. In de deksel maak je met een priem alvast een gat in het midden voor de fitting en een stuk of drie kleinere luchtgaatjes rondom. Dat laatste kan je ook goed met een spijker en hamer doen.

glaslamp01

Maak de pot schoon en verwijder etiketten.

glaslamp02

Maak een groot gat voor de fitting en wat luchtgaatjes.

2. De lamp monteren

Monteer het strijkijzersnoer aan de stekker. Nu kan je aan de andere kant de fitting monteren waarbij je het deksel vastklemt tussen de fittingplaatjes. Sluit af met een rubberen ring om geen vocht in de fitting te laten komen.

glaslamp04

glaslamp03

Monteer de fitting aan de deksel.

Kies voor een lamp met een laag wattage die er mooi uitziet. Een gloeilamp staat natuurlijk prachtig, maar een LED-lamp is veel energiezuiniger. Bovendien wordt een gloeilamp al snel veel te warm, waardoor de plant sneller doodgaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg LED-lampen die de warme kleur en uitstraling van een gloeilamp benaderen. Laat je hierover adviseren bij een lampenwinkel.

glaslamp05

Kies voor een mooie LED-lamp.

3. Het plantje in de pot doen

Bedek de bodem van de pot met de plantenkorrels in een laag van ongeveer 2 cm. Daar bovenop doe je wat aarde in een laag die dik genoeg is voor de wortels van jouw plantje. Vervolgens zet je het plantje in de aarde. Doe er een klein beetje water bij en sluit de pot af met de deksel.

Zet het plantje in de aarde.

Zet het plantje in de aarde.

Sluit de pot af met de deksel.

Sluit de pot af met de deksel.

4. Lamp van glazen pot!

Zet de pot op een plek met genoeg daglicht en check regelmatig of het ecosysteem zichzelf in stand houdt. Soms zal je er wat water bij moeten doen. Als de pot te vochtig wordt of beslaat, kan je de deksel er even afdraaien om hem te ontluchten. Gebeurt dit regelmatig, dan moet je wellicht nog wat extra luchtgaatjes in de deksel maken.

Deze lamp ziet er ook overdag mooi uit!

Deze lamp ziet er ook overdag mooi uit!

glaslamp09

TIP: Heb je nou helemaal geen zin om zelf op zoek te gaan naar de juiste pot en een mooi snoer? Kesbeke biedt alle benodigde attributen ook als pakket aan op hun website voor €33,95 plus €4,95 verzendkosten. Dan heb je meteen genoeg augurken of Amsterdamse uitjes voor de hele familie.