Voedselverspilling is een enorm probleem. Bijna de helft van al het wereldwijd geproduceerde voedsel beland in de vuilnisbak. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier wat aan proberen te doen. Kromkommer heeft een eigen soeplijn geïntroduceerd om haar boodschap kracht bij te zetten.

Het Rotterdamse collectief Kromkommer heeft zich ten doel gesteld om voedselverspilling aan de kaak te stellen en tegen te gaan. Ze willen met name “gekke groenten” redden die vanwege hun vorm of kleur niet in de winkels belanden. En dat is nodig ook.

Claim

Met de soepen van Kromkommer worden per pak respectievelijk 500 gram tomaten, 160 gram wortels of 175 gram bieten gered. Afhankelijk van welke smaak je in handen hebt natuurlijk. Deze groenten zouden anders in de vuilnisbak belanden, omdat ze simpelweg te krom, lelijk of gek worden gevonden voor menselijke consumptie.

Een groot deel belandt op de vuilnishoop. Krom? Dat kan je wel zeggen.

Hoe zit het precies?

Nederlanders gooien ieder jaar voor zo’n €2,5 miljard aan voedsel weg. Oftwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen daar bovenop nog eens zo’n €2,5 miljard aan voedsel. En dat alleen in Nederland. Wereldwijd wordt 30 tot 50% van al het voedsel verspild! Een groot deel van de groenten en fruit belandt op de vuilnishoop omdat ze een rare knobbel hebben of niet de “juiste” vorm of kleur hebben. Tegelijkertijd lijden wereldwijd miljarden mensen honger. Krom? Dat kan je wel zeggen.

Het ligt dus voor de hand om iets met deze overproductie te doen. Groenten lenen zich daar het beste voor, omdat je er soep van kunt maken en je zodoende niks meer van rare plekjes of vreemde vormen ziet. Zo’n soep is vervolgens door sterilisatie lang houdbaar wat de distributie weer makkelijker maakt. Een win-win situatie dus. Vraag blijft natuurlijk wat er nog met al het weggegooide vlees, fruit of zuivel te bedenken is.

De groenten in de soep van Kromkommer komen van verschillende telers. Sommige groenten zijn daardoor biologisch, andere niet. Omdat een constante toevoer van weggegooide groenten natuurlijk niet te garanderen is (de ene keer wordt meer weggegooid dan de andere keer), staat op de verpakking wat er “minstens” aan geredde groenten in zit. Dat is wel zo eerlijk. Verder zitten er geen suikers of kunstmatige toevoegingen in de soep. De verpakking bestaat uit plastic en karton wat uiteindelijk redelijk makkelijk te recyclen is. Dat kan met glas of blik ook, maar die materialen zijn zwaarder en nemen meer ruimte in beslag tijdens het vervoeren. Dat betekent hogere vervoerskosten en meer CO2-uitstoot.

Oordeel

Alhoewel je — als je heel cynisch bent — zou kunnen stellen dat deze soepen slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn, valt dit initiatief alleen maar toe te juichen. Kromkommer kiest hiermee voor een toegankelijke manier om hun boodschap uit te dragen en dat werkt uiteindelijk veel beter dan wijzen met een belerend vingertje. Bovendien zijn de soepen ook nog eens erg lekker. Goed gevuld en lekker op smaak gebracht! Kromkommer maakt zelfs afspraken met verkooppunten, zodat overgebleven soep kan worden opgehaald waarna er een andere bestemming voor kan worden gevonden. Zoals ze zelf zeggen: ‘Krom is het nieuwe recht.’ Daar sluit ik me helemaal bij aan.