Nu het sneller donker wordt, vind ik niets gezelliger dan 's avonds lekker te kaasfonduen. En Kaas in het Bakkie maakt het me, met hun Nederlandse biologische kaasfondue uit een pot, wel heel gemakkelijk. Maar is het ook lekker?

In mijn familie is het traditie om op kerstavond te gaan kaasfonduen. Mijn moeder is er een ster in en mijn vriend, die – niet geheel vrijwillig – als haar hulpkok is benoemd, is daar inmiddels ook erg bedreven in geraakt. Hij maakt het zelfs wel eens op een ander gezellig, koud en donker avondje. Maar, zoals velen weten, kan kaasfondue maken een crime zijn en het is bovendien een tijdrovend klusje.

Claim

Kaas in het Bakkie maakt kaasfonduen echter eenvoudig; even in een pannetje verwarmen en er staat binnen enkele minuten een biologische, vegetarische (niet alle kaas is namelijk vegetarisch vanwege het dierlijkse stremsel) en Hollandse kaasfondue op tafel. Beide potten hebben een inhoud van 350 ml en is geschikt voor een maaltijd voor twee personen.

Hoe zit het precies?

Kaas in ’t Bakkie is een in Amsterdam gevestigde producent van biologische kant-en-klare kaasfondues. Sinds 2008 verkopen ze hun product op festivals in binnen- en buitenland. Na jaren van succes op deze evenementen, hebben ze in 2014 besloten om de fondues ook kant-en-klaar in winkels te gaan verkopen. De consumentenlijn is in samenwerking met De Kleinste Soep Fabriek ontwikkeld, die hen nog steeds in raad en daad bijstaat in de productie.

Maar hoe lokaal is Nederlands geproduceerde kaas? De vlees- en zuivelindustrie staat er om bekend dat het veevoer meestal van ver komt.

Er zijn twee varianten: Hollandse kaasfondue en een geitenkaasfondue. De Hollandse variant is een mix van jonge en oude Gouda-kaas met Groningse mosterd en witte wijn. De geitenkaasfondue bestaat uit droog gepekelde harde geitenkaas, jonge geitenkaas en verschillende kruiden. ‘Onze uitgesproken voorkeur ligt bij Nederlandse kazen op de eerste plaats vanwege de smaak. Verder vinden wij het ook erg belangrijk om zo lokaal mogelijk geproduceerde producten te gebruiken’, aldus Bob van Oosterhout van Kaas in het Bakkie.

Maar hoe lokaal is Nederlands geproduceerde kaas? De vlees- en zuivelindustrie staat er namelijk om bekend dat het veevoer meestal van ver komt. Bob van Oosterhout: ‘Al onze kazen zijn Nederlands en SKAL gecertificeerd. Volgens de SKAL-normen moet minimaal 60 % van het voer lokaal geproduceerd zijn, dit kan natuurlijk altijd meer zijn’.

Oordeel

In een handomdraai heb je een feestelijke maaltijd op tafel en nog vegetarisch en geheel biologisch ook. Daarbij is het fijn dat de fondue in een glazen pot zit. De verpakking is daardoor niet alleen volledig recyclebaar, maar bovendien gezonder dan andere kant-en-klaar verpakkingen. Vet (in dit geval van de kaas) en plastic gaan namelijk niet zo goed samen, dus geen (hormoonverstorende) rotzooi in je eten. Op deze manier kun je met een dubbel gerustgesteld hart een keer een kant-en-klaar maaltijd eten.

Een sympathieke formule dus en ik vind het bovendien positief dat ze een goed zicht op de productieketen houden en waar mogelijk verspilling proberen tegen te gaan: ‘Wij halen onze kaas op dit moment voornamelijk bij Prika en Bastiaansen. Via onze leveranciers hebben wij een goed inzicht in reststromen van bijvoorbeeld B-keuze kaas – denk aan verkeerd verpakte kazen, of kazen met deuken die ongeschikt voor de verkoop zijn. Waar mogelijke maken we hier gebruik van!’, aldus Bob. Past goed bij een favoriet motto: great taste, no waste.

Toch was het niet helemaal mijn taste. Misschien ben ik te veel gewend aan de kaasfondue uit onze familie, maar voor mij smaakten ze wat aan de vlakke kant en vond ik beiden fondues een beetje op elkaar lijken. Maar dat is een kwestie van smaak en daarover valt natuurlijk te twisten. Op verschillende festivals in binnen- en buitenland staan tenslotte al sinds 2008 fans in de rij bij de foodtruck van Kaas in het Bakkie. Probeer het dus vooral zelf uit. En geniet van dit soort avondjes!