Het staat al tijden op mijn (groenvoer)lijstje: een bezoek brengen aan het Aziatische restaurant Jasmijn & Ik in Utrecht. Het staat bekend om de pure Aziatische keuken met een groot hart voor duurzaamheid.

We verlaten het station aan de achterkant en laten duidelijk het centrum achter ons. We lopen recht op een prachtige moskee af met daaromheen voornamelijk Turkse en Marokkaanse levensmiddelenwinkeltjes. Zitten we hier wel goed? Maar na ruim tien minuten lopen verschijnt dan toch het rode logo van Jasmijn & Ik in beeld en stappen we opgelucht naar binnen: we hadden het letterlijk en figuurlijk eindelijk gevonden.

Aanbod

Wat een aangename verassing! Waar je van buiten een lokaal buurthuisrestaurantje zou verwachten, stap je daarentegen een redelijk groot restaurant met behoorlijk veel klandizie binnen. Het komt authentiek, maar ook modern over met frisse kleuren zoals turkoois. Dat geeft een ruim en clean effect; een beetje een loungegevoel. Dat gevoel wordt nog versterkt doordat we een tafel in de nis van het restaurant krijgen, waardoor we lekker de ruimte hebben en elkaar goed kunnen verstaan.

Een verrassingsmenu vind ik normaal gesproken een beetje tricky. Maar hier durf ik het wel aan.

Na de drankjes te hebben besteld kiezen we voor het Aziatische menu om te delen. Op die manier laten we onszelf verrassen en kunnen we meerdere gerechten proeven. Normaal gesproken vind ik dat een beetje tricky, omdat ik buiten de deur compleet vega eet. Maar hier durf ik het wel aan. Dit restaurant staat erom bekend de gasten te verwennen met vegetarische of 100% plantaardige gerechten. En het vlees dat wel wordt geserveerd is biologisch en de vis is duurzaam gevangen.

Als voorgerecht krijgen we een overheerlijke Thaise kokossoep – romig en pittig, maar de citroengras en ontvelde tomaat maken het licht en fris. Mijn tafelgenoten krijgen er garnalen in geserveerd en voor mij zit er een niet kinderachtige hoeveelheid tofu bij. Dit smaakt overduidelijk naar meer. Het tussengerecht is een lenterol met veel groenten, geserveerd in rijstpapier met een heerlijk huisgemaakte chilisaus. De hoofdgerechten variëren daarna van zalm met korianderpasta tot gele curry met kip. Persoonlijk voel ik me erg verwend met de groene salade met sinaasappel, radijs, gekarameliseerde walnoten en seamzaad – super smaakvol en fris! Verder word ik verrast met boedhabuikjes (dumplings) en een heerlijke curry met tofu. Alles smaakt supervers en het is precies genoeg. Hoewel we al voldaan zijn, kunnen we de afsluiter van de avond niet weerstaan. Als dessert kiezen we voor de combinatie zoet&zacht: een chocoladetaartje (zonder bloem of boter!) en Vietnamees koffie-ijs. Vooral dat laatste valt erg in de smaak bij mij en mijn tafelgenoten. Iedereen dook er op.

Plus

Alles is duidelijk vers en met passie bereid. Er wordt gewerkt met biologisch vlees, duurzame vis en goede vleesvervangers. Een sterke plus is dat er rekening gehouden wordt met een allergie of een dieet. You name it: vegetarisch, veganistisch, lactosevrij, glutenvrij… Het is allemaal mogelijk en er wordt graag nog een mondelinge toelichting bij gegeven. Ook de wijnliefhebbers onder ons komen hier goed aan hun trekken. Waar wijn vaak een beetje lastig samengaat met Aziatisch eten, doen ze hier bij elk gerecht goede wijnsuggesties met ook keuze uit biologische varianten.

Min

Veel aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid dus. Ik ben echter wel benieuwd of de groenten en de rijst ook biologisch zijn. Maar zelfs dat kan ik nauwelijks een min noemen, eerder een verbeterpunt. Ik zou willen dat er zo’n restaurant bij mij in de buurt zou zitten! Hoewel ik dan wel even geld apart zou moeten leggen – je kunt de gerechten los bestellen, maar uiteindelijk is een menu (€36,50) voordeliger. Tel daar nog wat drankjes bij op en dan ben je dus toch wel wat kwijt. Maar het is het meer dan waard en ik zou er zo weer voor naar Utrecht gaan. Een aanrader!