Vlieland is een heerlijk (autovrij) eiland. Elke keer als ik op de boot zit en het vasteland achter me laat liggen, ben ik mijn ouders zeer dankbaar voor het toevluchtsoord dat zij daar hebben gecreëerd in de vorm van een vakantiehuisje.

Toen mijn moeder enkele jaren geleden vertelde dat er een festival zou komen, vergelijkbaar met Lowlands, lachte ik haar uit. Het tweede jaar gaf ik het echter toch maar een kans en ik vond het geweldig! De sfeer (zowel jong als oud ging relaxed met elkaar om), het weer (op de een of andere manier wordt er in dat weekend van september nog even alles uit de zomer gehaald) en de locaties (lekker intiem in een duinpan luisteren naar mooie muziek).

Aanbod

Er is veel aandacht besteed aan de aankleding van de locaties. Er zijn zelfs speciale kunstroutes. Ook de eettentjes zijn een lust voor het oog, maar belangrijker nog: veel vega en vers! Er staan gratis watertappunten en bijna alle overige dranken worden in herbruikbare spoelbekers geschonken. Het strandpaviljoen van het Slibstream-project was volledig zelfvoorzienend. Met zonnepanelen werd energie opgewekt waarmee chef-koks maaltijden bereidden van lokale producten.

Ik maak er een sport van om nieuwe muzikanten te ontdekken en dan zit je hier goed.

Plus

Wat betreft de entourage is het bij ITGWO dus wel goed geregeld. Maar je komt natuurlijk ook voor de muziek. Ik maak er een sport van om nieuwe muzikanten te ontdekken en dan zit je hier goed. Michael Kiwanuka was bijvoorbeeld echt een verrassing – het was zo’n mooi bezield optreden waar iedereen ademloos naar zat (of lag) te luisteren. Dat zijn echt magische momenten. Een ander pluspunt van meer huishoudelijke aard: de toiletten. Met name bij festivals is dat vaak een probleem, maar hier is dat top geregeld!

Min

Het mag duidelijk zijn dat dit festival veel te bieden heeft. De Volkskrant noemde het zelfs ‘prikkelender’ dan Pinkpop of Lowlands. Helaas was er de laatste keer dat ik er was (2013) minder bio dan voorgaande jaren. Wel veel aandacht voor duurzaamheid gelukkig. Door de verschillende afgelegen locaties is een huurfiets én een goede conditie aan te raden. Verder is de populariteit van ITGWO tegelijkertijd haar eigen achilleshiel. Net als bij Lowlands is er bijna niet meer aan een kaartje te komen…