Toen ik nog in Amsterdam Oost woonde, verbaasde het me wel eens: waarom gebeurt er zo weinig in die prachtige tuin achter het Hermitage? Welnu, er gebeurt wat! De Protestantse Diaconie heeft in deze oude boomgaard een lunch- en theehuis gebouwd en de poorten wijd opengezet.

Eerlijk gezegd wist ik niet dat de Diaconie hier al sinds de 17e eeuw dak- en thuislozen onderdak biedt. Ook blijken kansarme jongeren hier onder begeleiding te kunnen wonen en houden tientallen non-profit organisaties hier kantoor. Deze sociale achtergrond vertaalt zich nu ook in het prachtige paviljoen dat hier tussen de bomen staat te schitteren, middenin de stad. Op termijn zal het personeel namelijk (gedeeltelijk) worden aangevuld met mensen uit de sociale programma’s van de Diaconie.

Aanbod

Vanuit de Weesperstraat loop je — via een nieuwe poort — zo de tuin in. Of “stadsoase”, zoals de Hoftuin het graag noemt. Je kan hier ontbijten of lunchen, maar ook voor een early dinner kan je bij Hoftuin (tot 19:00 uur) terecht. Op de menukaart vind je veel verse, biologische producten van Boerderij Lindenhoff in Braambrugge. Wij gingen voor een broodje groente (geroosterde paprika, sjalot, gegrilde courgette, in zwarte thee gewelde spinazie en humus) en gezond (zoete aardappel, veldsla, tomaat, sesamzaad, koriander en tzatziki). Apart en erg lekker! Natuurlijk zijn er ook allerlei borrelhapjes (o.a. bio bitterballen en huisgesneden frites) en taarten te krijgen. Voor een vroeg diner kan je kiezen uit een veelvoud aan hoofdgerechten, soepen en salades. De biologische koffie is van Bocca en de Nepalese thee is verbouwd met respect voor mens en omgeving. Er is ook een redelijk uitgebreide wijnkaart en er wordt kraanwater geschonken via Join the Pipe, waardoor de opbrengst (€1 per glas) naar waterprojecten in derdewereldlanden gaat. Je kan hier prima terecht voor feesten en partijen en er worden af en toe kleinschalige concerten in de tuin georganiseerd.

Deze doorgang is echt een aanwinst voor de stad.

Plus

Deze plek voelt echt goed. Niet alleen omdat je hier heerlijk kan zitten — op het prachtige terras of binnen in het glazen paviljoen — maar ook vanwege het sociale karakter. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun diepste wensen opschrijven en toevertrouwen aan de wensboom, vlak naast het nieuwe complex. Regelmatig zal de boom door de Diaconie worden “geoogst”, waarna een wens zal worden uitgekozen om te worden vervuld. Ook komt er binnenkort een stadsmoestuin vol verse kruiden en groenten waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meehelpen. Vanuit de tuin loop je zo (gratis) door de hal en de binnentuin van het Hermitage heen en kom je uit bij de Amstel. Prachtig! Deze doorgang is echt een aanwinst voor de stad. Zelfs rasechte Amsterdammers zullen tijdens hun wandeling weer even dezelfde opwinding voelen als een toerist die voor het eerst kennismaakt met de grachten.

Min

Waarom moet er toch altijd Coca Cola en ander soortgelijk suikerwater op de menukaart staan? Er zijn immers zoveel betere (en meer milieuvriendelijke) alternatieven… Maar goed, dat is wel een beetje muggenziften. Hoftuin is simpelweg een hele fijne plek met het hart op de juiste plaats. Een aanwinst, dus? Zeker.