H/eart.h in de Amsterdamse Albert Cuypstraat is een vegetarisch/veganistisch restaurant gerund door Italianen, gespecialiseerd in soep en tiramisu.

Terwijl alles op de Albert Cuypmarkt donker en dicht is, is daar opeens een bron van licht en warmte als we H/eart.h binnenstappen. Gezellige tafeltjes, een open keuken en een grote tafel met schommels die als stoelen dienen. Een spannend interieur dus, met planten, kasten gemaakt van oude pallets en foto’s aan de muur van bijvoorbeeld Tupac Shakur, David Bowie en heel veel kunst. Daarnaast is er ook een gedeelte met duurzame streetwear. Terwijl we plaats nemen bij het laatste vrije tafeltje zien we spaanplaatachtige borden en gevulde kokosnoten met tiramisu langskomen. Van onze gingerbeer nippend concluderen wij: dit is verre van een traditionele Italiaan.

Aanbod

H/eart.h is opgericht door Valentino Vacca en Marco Ceglia, die graag de liefde voor de dingen waar ze voor staan willen delen met de rest van de wereld. De naam staat voor hart, earth en art. ‘Hart omdat we daar onze passies cultiveren. Earth omdat ze zo duurzaam mogelijk willen zijn en daarom een voornamelijk plantaardig menu omarmen. Art omdat ze van creativiteit houden in al zijn vormen.’ Dit resulteert in een door natuur geïnspireerde omgeving die al je zintuigen prikkelt door middel van muziek, kleding en vegetarisch/veganistisch eten.

Uiteraard sluiten we af met allebei een variant van de tiramisu. Ze hebben er maar liefst zes!

Op naar het menu dus. Wat dacht je van huisgemaakte guacamole-gnocchi of handgemaakte tagliatelle met veganistische basilicumpesto? Of de vegan zwarte-bessen-tiramisu met pure chocolade? We kunnen  niet wachten om de dessert te proberen, maar we beginnen allebei met een maaltijdsoep. Ik ging voor de coconut green currysoep met tofu terwijl mijn tafelgenoten voor de geroosterde zoete aardappelsoep met avocadostukjes en paprikachips koos. Vervolgens deelden we een sushi gevuld met zwarte quinoa, avocado, tofu, lenteuitjes en wasabimayonaise. Alles even vers en smaakvol. Uiteraard sluiten we af met allebei een variant van de tiramisu (ze hebben er maar liefst zes!): Limoncello met pistachekruimels en matcha met witte chocolade. Een goede afsluiter.

Plus

Een gezellig en inspirerend restaurant in het midden van de pijp met hartverwarmende eigenaren, die zeer vriendelijk en behulpzaam zijn. Naast de originele vegetarische/veganistische kaart voor lunch en diner, kun je hier ook regelmatig terecht voor een muziekoptredens. Voor de veganisten kan dat onder het genot van een veganistisch wijntje. Daarnaast fungeert H/eart.h ook als kunstgalerie. Dit alles maakt het een fijne plek om te zijn als je even het drukke Amsterdam wilt ontvluchten. Dus: kies je eigen jungle en neem plaats op één van de schommelstoelen!

Min

Een open deur is natuurlijk gastvrij, maar niet zo duurzaam…Ik heb geen idee of de verwarming aanstond of dat de vele peertjes aan het plafond zo veel warmte afgaven, maar dat viel me wel op. Wellicht ook omdat we halverwege oktober vlakbij een open deur zaten.

Plantaardige gerechten passen bij hun earth-principe, maar daar kun je natuurlijk nog verder in gaan. Er worden wel enkele biologische dranken aangeboden, maar verder wordt daar niet echt nadruk op gelegd. Dat komt ook aan het licht bij de wc–check. Dat is vaak een puntje voor mij om te zien hoe ver het duurzaamheidprincipe gaat. In de wc rook het er vrij sterk naar luchtverfrisser en de zeep was niet bepaald van Ecover. Dat zouden verbeterpunten kunnen zijn, maar verder superleuk en lekker restaurant. We komen graag weer terug om de andere tiramisu’s te proberen!