Het Haarlems Groente Collectief is een initiatief waarbij biologische groente en fruit van eigen bodem rechtstreeks bij boeren wordt ingekocht. De deelnemers van het collectief kunnen om de week online bestellen en het op vrijdag ophalen in het oude badhuis op het Leidseplein.

‘Zijn jullie je nieuwe restaurant al begonnen?’ Ik kruip uit de auto, waar ik bezig ben om groenten en fruit te selecteren voor mezelf en mijn zussen en kijk mijn buurvrouw verbaasd aan. Ze knikt naar al de spullen in de achterbak. ‘Oh, dat! Dit heb ik allemaal gehaald aan de overkant – voor 38 euro!’ Nu was het haar beurt om verbaasd te kijken.

Aanbod

Wilde aardappelen, groente en fruit van het seizoen, rauwe zuivelproducten van de Dinkelhoeve, eieren en kaas van Ekoboerderij De Eerste en honing uit het Groenendaalse bos… Biologisch en soms zelfs biologisch-dynamisch. En dit alles zonder tussenhandel. Zo kan de producent een eerlijke prijs ontvangen en krijgt de consument toegang tot betaalbare biologische voeding. Daarvoor moeten de leden van het Collectief wel één keer in de zes weken helpen om de bestellingen klaar te zetten. Groente en fruit wordt geleverd via BioRomeo, een samenwerking tussen boeren (Eko- of Demeter-gecertificeerd) in de Noord-Oost Polder die graag weer directer aan consumenten wil leveren. Bestellen gebeurd via de site van het Haarlems Groente Collectief. Het kan zijn dat de bulk niet gehaald wordt en dan is het mogelijk dat je bijvoorbeeld geen wortelen hebt, terwijl je die wel hebt besteld. Of dat je rode aardperen hebt gekozen en gele aardperen krijgt. Ook dit heeft te maken met de diversiteit aan bestellingen. Sandra: ‘We proberen wel zoveel mogelijk aan de bulk te komen, en de extra bestellingen die daardoor ontstaan worden in de losse verkoop gezet op de afhaallocatie. Dus je kan soms nog wat extra kopen.’

Waar je in de natuurwinkel vaak peinzend naar de prijzen staat te kijken, kan je hier helemaal losgaan.

Plus

Biologisch, lokaal en vers! Je groente is vaak de vorige dag geoogst en soms zelfs dezelfde ochtend. En dat proef je! Wat een heerlijke blauwe bessen. Wat een mooie kroppen sla. En dan de prijzen… Die zijn natuurlijk seizoensgebonden, maar om een voorbeeld te geven: €1,20 voor 2 courgettes of een kilo snijbiet en 2,5 kilo penen voor €0,85. Waar je in de natuurwinkel vaak peinzend naar de prijzen staat te kijken, kan je hier helemaal losgaan! Het probleem met een gewone winkel is bovendien dat het vaak niet zo vers is of onrijp geplukt. Dat is nu ook in één keer opgelost. Door de korte afstanden is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor het behoud van de vitaminen. Neem overigens je boodschappentas en oude zakjes mee, want je bestelling is niet verpakt. Low Impact Man zou trots zijn op dit initiatief.

Min

Meedoen is niet vrijblijvend, want je moet immers elke zes weken komen helpen. Dat kan zelfs best leuk zijn, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrij kunnen maken. Als je vrijdag’s werkt, wordt het een beetje lastig. Dat geldt eigenlijk ook voor het ophalen. Dat is ook op vrijdag tussen 12:00 en 13:00 uur. Eigenlijk moet je het bijna wel — net zoals ik — combineren met andere geïnteresseerden, zodat je voor elkaar de boodschappen kunt halen als het moet. Het vergt dus wat organisatievermogen, maar ik vind het een supersympathiek initiatief. Jammer dat het niet elke week is!