Onder Utrechtse lekkerbekken was Gys al een begrip, maar sinds kort is deze biologische lunchroom ook in Rotterdam te vinden. Wij gingen langs bij beide locaties en namen de proef op de som.

Tijdens een weekendje Utrecht kreeg ik van een paar vriendinnen een waardebon om, samen met mijn lief, te gaan lunchen bij Gys. Over die (niet al te beste) ervaring straks meer, want nog geen jaar later bleken ze een nieuwe vestiging te openen in Rotterdam. Aan de overkant van onze woning! Uiteraard moesten we ook hier even langs om tot een weloverwogen oordeel te komen.

Aanbod

Het interieur van beide vestigingen ziet er erg fris en verzorgd uit. Denk aan: veel blank hout, glazen bollen met planten erin en strak gestucte muren. Een beetje Scandinavisch. Het Utrechtse filiaal waar wij langs gingen kent een aparte indeling door de fiks uitgevallen bar die de ruimte behoorlijk opdeelt. In Rotterdam oogt het allemaal wat ruimer en overzichtelijker. Op de lunchkaart vind je een zestal broodjes, wat salades en soepen en een aantal hamburgers. Voor het diner loopt de keuze uiteen van een vega kapsalon tot een Syrische stoofpot en van Gado-Gado tot risotto. Behoorlijk eclectisch dus. Tijdens ons weekendje Utrecht kozen we beiden voor een vegetarische hamburger: mijn vriend een bietenburger met chutney en ik een Mexicaanse bonenburger. In Rotterdam probeerde we een keer de vegetarische proeverij (een soort borrelplank) uit en een andere keer de soep. Ook onderwierpen we de koffie aan een test.

Gys is absoluut een sympathieke plek, maar er blijft onnodig veel liggen.

Plus

Er is flink wat aanbod voor vegetariërs en veganisten en… alles is biologisch. Tot aan de schoonmaakmiddelen en de door het personeel gedragen t-shirts aan toe. Hulde! Verder wordt er gelukkig volop rekening gehouden met vegetariërs en veganisten. Er is zelfs meer keuze in vegetarisch dan in vlees- of visopties. Bij de borrelplank viel de wellington van aardappel en geitenkaas erg in de smaak. Bovendien maakt de eerder genoemde inrichting Gys tot een erg fijne plek om te lunchen of te dineren. In Rotterdam is er ook behoorlijk wat buitenruimte in de vorm van stoere picknickbanken.

Min

En hier komen we bij het minder fraaie gedeelte: tijdens al onze bezoekjes viel de kwaliteit nogal tegen. Een bietenburger (van zichzelf al zoet) combineren met een zoete chutney is geen handige zet. Mijn Mexicaanse bonenburger viel half uit elkaar en was zó droog dat ik er maar guacamole bij heb gevraagd. Met een groter gezelschap gingen we later langs in Rotterdam en daar vroegen we om een borrelplank. We kregen een bord met een aantal spreads (waterkers-humus en courgette-tapenade), wat groentenchips, iets te weinig brood en wat onduidelijke hapjes. Na een blik op de kaart zagen we pas dat het de “vegetarische proeverij” betrof: een overzicht van wat normaal als voor- of hoofdgerecht wordt geserveerd. Op zich niks mis mee, maar totaal niet handig om met een groep te delen. Bij ons derde bezoek was de bieten-tomatensoep superdik en bitter door het gebruik van veel te veel komijn. Mijn vriend heeft hem terug moeten sturen. De tomaat was overigens nergens te vinden. Mijn Thom-Ka soep was lekker, maar bevatte geen mais of paksoy, terwijl dit wel op het menu stond. Als laatste: de cappuccino was veel te lauw. Waarschijnlijk was de melk niet goed genoeg opgewarmd of ze hebben te lang gewacht met uitserveren.

Gys is absoluut een sympathieke plek, maar er blijft onnodig veel liggen. Wat kan er fout gaan met een simpel soepje? Of met een cappuccino? Hoe zeer het ook te prijzen valt dat er biologische producten worden gebruikt en dat er veel vegetarische keus is – het betekent allemaal niks wanneer de kwaliteit hierbij mijlenver achterblijft.