Zelf oesterzwammen kweken is een leuke en makkelijke variatie op de moestuin. En wanneer je hiervoor koffiedik gebruikt, is het ook nog eens heel duurzaam. De GRO Mushroom Farm Kit is mijn tweede poging om thuis zwammen te kweken.

Eerder testte ik al de growkit van RotterZwam, een soort emmer waar je met behulp van je eigen koffie-afval oesterzwammen in kan kweken. Dat verliep bij mij op zijn zachtst gezegd moeizaam. Vandaar dat ik nu een makkelijkere optie heb gekozen. In de GRO Mushroom Farm Kit zit al alles wat je nodig hebt, zodat je niks hoeft toe te voegen.

Claim

In een paar stappen en in minder dan drie weken kweek jij je eigen oesterzwammen. Niet alleen leuk en leerzaam, maar ook heel circulair. GRO gebruikt voor deze farm kit namelijk koffiedik uit de (Amsterdamse) horeca. Zo wordt afval omgezet in voedsel.

Hoe zit het precies?

In mijn recensie over de RotterZwam growkit vertelde ik al iets over de circulaire economie en de gedachte die daar aan te grondslag ligt. In het kort komt het er op neer dat afval niet wordt weggegooid, maar hergebruikt als grondstof voor andere hoogwaardige producten. Om dat goed te kunnen doen, moet er bij de productie al nagedacht zijn over het makkelijk scheiden en afvoeren van de verschillende componenten van een product. Een bekend voorbeeld is het inzamelen van koffiedik, het prut dat achterblijft in een koffiefilter of de “aftikbak” van een espresso-apparaat. Koffiedik bevat namelijk hele waardevolle voedingsstoffen waar planten en zwammen prima op kunnen groeien.

Zelfs een kind kan hier nog oesterzwammen uit tevoorschijn toveren.

Zowel GRO (uit Amsterdam) als RotterZwam (uit Rotterdam) zamelen koffiedik in bij de plaatselijke horeca. Ze gebruiken het om oesterzwammen op te kweken waar ze o.a. snacks van maken om die weer te verkopen in de horeca. Zo ontstaat er een mooie kringloop tussen grondstoffen en voedsel. Als het gaat om hun growkit voor huis-tuin-en-keuken-gebruik, hebben beide bedrijven echter een heel andere kijk op duurzaamheid. RotterZwam meent dat het veel logischer is om als consument je eigen koffiedik te gebruiken en kiest voor een redelijk sobere emmer met geponsde gaten en een zakje oesterzwammenbroed. GRO biedt daarentegen een aantrekkelijk vormgegeven alles-in-één pakket aan met koffiedik afkomstig van dierentuin Artis. Hun redenering is dat veruit de meeste koffie buitenshuis gedronken wordt en dat het afvalprobleem daar dan ook het grootst is.

Voor allebei valt iets te zeggen. Alleen: wat werkt nou het beste?

Oordeel

De Mushroom Farm Kit is uitermate geschikt als cadeau. De verpakking ziet er, met zijn gezeefdrukte illustraties en aanwijzingen, prachtig uit en zelfs een kind kan hier nog oesterzwammen uit tevoorschijn toveren. Ja, ook mij is het eindelijk gelukt. Het is werkelijk zo simpel als de instructies beloven: voorkant openen, een kruisvorm in de zak (met een mengsel van koffiedik, kalk en broed) snijden, een nachtje in een bak water leggen, terugdoen in de doos, twee keer per dag besproeien en voilà! Een weelderig oerwoud aan oesterzwammen deed de doos na een dag of vijf bijna omkieperen.

Leuk is ook dat je nóg een keer kunt oogsten door de achterkant van de doos te openen en dezelfde procedure te volgen. Gek genoeg leverde dit bij mij alleen oesterzwammen op aan de reeds geoogste kant. Ook bij een tweede poging. Misschien was het mengsel niet goed verdeeld, maar een beetje jammer was het wel. Toch sprak de gebruiksvriendelijkheid mij — in vergelijking met de RotterZwam growkit — erg aan. Het kan dan wel spannender zijn om zelf laagje voor laagje eigen koffiedik toe te voegen en zo meer het idee te hebben dat je afval omzet in voedsel, maar je moet dan wel een beetje groene (of bruine) vingers hebben. Die heb ik blijkbaar niet. Met de Mushroom Farm Kit is oesterzwammen kweken een fluitje van een cent.

En hoe zit het dan met de duurzaamheid? Tja… Ik ben geneigd om RotterZwam gelijk te geven in de opvatting dat het meeste koffie-afval thuis en op het werk wordt geproduceerd. Ook vind ik de open source werkwijze van RotterZwam veel aansprekender en eerlijker. Zij zijn daardoor ook veel meer een community in plaats van een bedrijf. Hoe dan ook, feit blijft dat GRO’s Farm Kit ideaal is voor de gemiddelde consument die niet te veel moeite wil doen voor zijn oesterzwammen. Een instapmodel dus.