Vergeet superfoods. Die zijn in het leven geroepen door handige marketingjongens om meer te verkopen. Maar er bestaat wel degelijk voedsel dat opvalt door een hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen.

We lijken een beetje superfood-moe. Alle tegengeluiden hebben de hype rond chiazaad, gojibessen en tarwegras geen goed gedaan. Zo liet het Voedingscentrum zich vorig jaar erg kritisch uit door te stellen dat niet één voedingsmiddel kan voorzien in alle essentiële voedingsstoffen. Nog iets korter door de bocht was de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde rondom superfoods. Hun conclusie luidde dat het toch vooral om vogelvoer gaat dat met enorme winstmarges over de toonbank gaat.

Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Nee, natuurlijk bestaat er geen voedingsmiddel dat alle andere overbodig maakt en ja, chiazaad is inderdaad door zowel vogels als mensen te eten. Ook is de term superfood nogal onzinnig, omdat er geen maatstaven zijn om “super” van “gewoon” te onderscheiden. Maar er zijn wel degelijk groenten- en fruitsoorten aan te wijzen die extra gezond zijn vergeleken met hun soortgenoten.

De eerste vrucht staat pas op plaats 30.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kwam vorig jaar met de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze een rekenmethode bedacht om zogenaamde “powerhouse” groenten en fruit te onderscheiden. Deze natuurlijke krachtbronnen zijn geselecteerd op de aanwezigheid van de zeventien belangrijkste voedingsstoffen in combinatie met het aantal calorieën. Wat opvalt: de eerste vrucht staat pas op plaats 30 (de aardbei). Niet vreemd, want fruit bevat — naast goede voedingsstoffen — ook veel suikers en zuren. Dat is wat minder goed voor je tanden.

Dit is hun lijst van gezondste groenten:

1 waterkers
2 Chinese kool
3 snijbiet
4 spinazie
5 witlof
6 bladsla
7 peterselie
8 Romaine sla
9 bladkool
10 raapstelen

(Bron: CDC 2014)

Veel groene bladgroenten dus. Wat natuurlijk absoluut niet wil zeggen dat andere groenten niet goed zouden zijn! Variatie in je eetpatroon is sowieso belangrijk. Ondertussen is de nieuwste superfood-rage ook al bekend: boerenkool. Dat eten wij als Nederlanders natuurlijk al jaren. Wat maar weer eens aangeeft dat je je niet gek moet laten maken en gewoon flink moet variëren met wat het seizoen te bieden heeft.