Op nog geen tien minuten lopen van waar ik woon, in het noorden van Rotterdam, worden wekelijks de handen van vele enthousiaste vrijwilligers uit de mouwen gestoken. Maar misschien nog wel belangrijker: ze worden ineen geslagen.

Samen maken deze vele handen licht werk en onderhouden ze een lange strook (eetbaar) groen langs de grote weg en het spoor. Afgelopen zomer nam ik een kijkje bij stadslandbouwproject De Gandhituin en werd aangenaam verrast door de diversiteit aan activiteiten die hier plaatsvinden. De Gandhituin is een plek waar mensen elkaar tegenkomen en samen op het land werken. Er is ruimte voor een goed gesprek en er wordt samen gegeten van de oogst. Iedereen is welkom om deel te nemen en een steentje bij te dragen. Het land (zo’n 2.000 m²) bestaat voor de helft uit zonnige moestuingrond en voor de andere helft uit een weelderige bosrand.

Aanbod

Op mijn gemakje dwalend over de slingerende paden, kijk ik mijn ogen uit. Er is hier zoveel te ontdekken. Ik loop door bogen met bonen, langs bonte bloemenveldjes, ontdek verborgen insectenhotels en sta plots voor een gonzende bijenkast. In het hart van de tuin staat Het Praathuis, een overdekte zitplaats waar door een groep vrijwilligers de lunch wordt genuttigd. Links en rechts van de tuin razen de auto’s voorbij; het is dat ik het weet, want ik heb er totaal geen erg in. Zodra je deze groene oase binnenstapt hoor je enkel het zoemen van de insecten. In de zomer is de Gandhituin een heerlijke plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Maar ook in het najaar en in de wintermaanden kun je hier in het educatiecentrum terecht voor o.a. een cursus moestuinieren, wolspinnen of voor je wekelijkse yoga of meditatieles. En op zondagen kun je er zelfs het verse, ambachtelijk gebakken brood van Bakkerij De Ondergrondse afhalen!

Tientallen, misschien wel honderden mensen fietsen er dagelijks langs zonder er erg in te hebben.

Plus

De ligging van de stadstuin lijkt wat vreemd, maar dat vind ik er juist zo leuk aan. Tientallen, misschien wel honderden mensen fietsen er dagelijks voorbij zonder er erg in te hebben. Net als ikzelf trouwens. Maar nu ik een keer naar binnen ben gestapt, kijk ik altijd heel nieuwsgierig even door het hek om te zien hoe de tuin er bij ligt.

Min

De Gandhituin is helaas niet altijd open. Bezoeken en/of meehelpen kan enkel tijdens openingstijden op dinsdag en zondag.