FoodCoop Amsterdam is een vereniging zonder winstoogmerk die staat voor het vermenselijken en transparanter maken van de voedselproductieketen.

Je kan er je dagelijkse boodschappen bestellen. Daarnaast kopen ze niet alleen groot en gezamenlijk in, maar koken ze ook groot. Twee keer per maand kun je namelijk voor €5 aanschuiven om samen te eten. De combinatie boodschappen halen / met elkaar gezond en lekker eten, spreekt me erg aan. Ik stap dan ook nieuwsgierig het bank-achtige jarendertiggebouw binnen. Ik krijg even het gevoel dat ik weer op de universiteit ben, want het is hetzelfde soort gebouw, inclusief tl-licht en linoleum op de vloer. De lange opklaptafels in de zaal hebben bovendien een hoog kantinegehalte. Niet echt gezellig, maar gelukkig zijn ze mooi gedekt, met bloemen en salades vol kruiden en eetbare bloemen. Tijd om aan te schuiven.

Aanbod

Via FoodCoop kan je zowel bij de biologische groothandel bestellen (TerraSana, Nieuwe Band, Weleda, Lovechock, Chocolatemakers etc.) als bij lokale producenten. Zo kan je er dus ook terecht voor al je groenten, vlees en (af en toe) rauwe zuivel. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel, maar ze noemen zichzelf geen wereldverbeteraars. Zo is niet alles biologisch en zelfs lokaal inkopen is geen garantie voor een hoge duurzaamheidsfactor. Met name het lokale vinden ze bij FoodCoop belangrijk, omdat er in het huidige voedselsysteem te veel sprake is van anonimiteit en het daardoor moeilijker is om iemand verantwoordelijk te houden als er ergens iets mis gaat. FoodCoop slaat dus het liefste de tussenhandel over. Op die manier kan er meer worden betaald aan de producent en is goed voedsel ook betaalbaar voor mensen met een kleine portemonnee. Daarnaast wordt er dus twee keer per maand een aanschuifdiner georganiseerd – zo is er meer betrokkenheid en kan er volop kennis worden gedeeld. Regelmatig wordt er een producent uitgenodigd om over zijn of haar product te komen vertellen. Deze keer kregen we als dessert een groente-ijsje van Fair Culinair en binnenkort komt de “Zeewiermin” spreken van Algues Atlantica om hun zeewierproducten te laten proeven.

Normaal gesproken ben ik niet zo’n miso- of zeewiertype.

Plus

Het aanschuifdiner! Door voor veel mensen te koken verbruiken we per saldo minder energie en het is ook nog eens heerlijk. Normaal gesproken ben ik niet zo’n miso- of zeewiertype (het heeft voor mij een iets te hoog macrobiotisch gehalte), maar de misosoep met dille was verrukkelijk. Daarna konden we zoveel sushi eten als we op konden. Met name die met tempeh was een aangename verrassing. En dan te bedenken dat het maar €5 kostte! Verder voeren ze de duurzaamheidsgedachte goed door. Net als ik (BioBeautyCare) hebben ze een rekening bij de Triodos Bank. Immers: you’ve got to practice what you preach. En dit is een makkelijke manier om te laten zien dat je het ook echt meent.

Min

Het is niet geheel vrijblijvend. Het is wel de bedoeling dat je lid wordt (eenmalig €35) en een klus adopteert. Bijvoorbeeld meehelpen tijdens de etentjes of met de bestellingen. Daarnaast was ik een beetje teleurgesteld in de hoeveelheid aanwezige producten. Maar Foodcoop is dan ook geen winkel; je bestelt van een lijst. Ook de aanvoer van verse producten was beperkt: ik zag alleen mooie rabarber. Ik heb voor mezelf dus nog niet echt een goed beeld, behalve dat ik het aanschuifdiner echt geweldig vind! Ik heb heerlijk en vers gegeten en schuif de volgende keer graag weer aan.