Op een zonnige zaterdagmorgen besluit ik vanaf Rotterdam Noord de oversteek te wagen naar Katendrecht. Hier wil ik een bezoek brengen aan de veelbesproken Fenix Food Factory voor een ambachtelijk ontbijtje aan de Maas.

Van 10:00 tot 12:00 uur. kun je in de Fenix Food Factory terecht voor een ontbijt, samengesteld met producten van Rotterdamse bodem of net daarbuiten. Voor €10,- kun je op deze manier kennismaken met het lekkers dat de ondernemers in de loods aanbieden: brood van Jordy’s Bakery, kaas en melk van Booij, fruit van Rechtstreex en koffie van Stielman Branders.

Aanbod

Als ik me meld bij het tafeltje aan de ingang, krijg ik een houten plank, een plattegrond waarop mijn naam en activiteit wordt geschreven en een korte uitleg over hoe het ontbijten hier in zijn werk gaat. Het is zaterdag en dat betekend een gezond ontbijt, laat ik me vertellen. Onder gezond wordt verstaan: vegetarisch en alcoholvrij, want het vlees van Firma Bijten, de cider van Cider Cider en de biertjes van Kaapse Brouwers doen nu niet mee. Lijkt me prima, al heb ik zelf niet te kampen met een kater en schuw ik een goed stukje vlees op zijn tijd niet. Wat onwennig loop ik met mijn plank de grote loods binnen om mijn ontbijt bij elkaar te verzamelen. Zo loop ik langs de verschillende “winkeltjes” in de loods, waar netjes alles op mijn plank wordt uitgestald. Het past allemaal maar net en dus loop ik voorzichtig naar buiten. Op het terras is een handjevol mensen neergestreken. Sommigen zitten ook aan hun ontbijtplank, anderen hebben zelf wat brood, vlees en kaas gekocht. Dat kan natuurlijk ook. Ik doe me tegoed aan romige kaas en melk, verse koffie en brood. Daarna zit ik zo vol dat ik mijn appeltje moet bewaren voor later.

Alleen al voor het uitzicht zou je hier je ontbijt willen nuttigen.

Plus

Dit ontbijt is een leuke manier om met de ondernemers in de Food Fenix Factory kennis te maken. Alles is heerlijk vers en je proeft dat de producten van goede kwaliteit zijn. De melk is heerlijk romig, de kaas vol van smaak en het brood geurig en knapperig. Voor €10 heb je een goed gevulde buik. Maar alleen al voor het uitzicht zou je hier je ontbijt willen nuttigen. Vanaf de houten picknicktafel kijk ik uit op Hotel New York en de bedrijvigheid in de Wilheminakade. Zo smaakt je ambachtelijke en lokale ontbijt direct stukken beter.

Min

Alles voor de ontbijters ligt al klaar, gesneden en wel en wordt zonder teveel woorden op je plank gelegd. Daardoor gaat het ambachtelijke gevoel een beetje verloren. Ik begrijp dat dit de doorstroom bevordert wanneer het wat drukker is, maar ik had het leuk gevonden als het verhaal van de ondernemers wat meer “zichtbaar” werd gemaakt. Verder verkoopt alleen Rechtreex (en Firma Bijten) enkele biologische producten; de rest niet. Jammer, want juist in de zuivelindustrie en de koffiesector valt genoeg te verbeteren. Gelukkig maakt het lokale en ambachtelijke gehalte veel goed.