In 2011 opende de internationale keten Exki haar eerste Nederlandse vestiging in Den Haag. Het oorspronkelijk Belgische bedrijf profileert zich met “duurzaam fastfood”. De inrichting is standaard maar fris, met neutrale loungemuziek op de achtergrond.

Ietwat saai wellicht, maar voor een fastfoodketen wel heel prettig. De clientèle is typisch stads: winkelend publiek, zakenlui en hipsters. Je komt hier voor de snelle service en een goed gevoel over je ecologische voetafdruk.

Aanbod

Je kunt bij Exki terecht voor een ruime hoeveelheid broodjes, voornamelijk belegd met vleeswaren. Maar met de soepen, quiches en salades zorgt Exki ook voor een vegetarisch assortiment. Taart en gebak, smoothies en kleine tussendoortjes hebben ze ook. Alles eat-in of take-away. Drankjes zijn allemaal biologisch, de koffie is bovendien fair trade. De broodjes worden ter plekke belegd, de soepen zijn dagvers (geen eigen bouillon) en de filet americain is huisbereid. Het eten smaakt dan ook lekker en vers.

Binnen de fastfood-ketens is Exki het groenste jongetje van de klas.

Plus

Het personeel bij Exki neemt de tijd voor hun klanten en is bereid veel uit te leggen. Over de groente van het seizoen die maandelijks wordt uitgelicht bijvoorbeeld. Exki probeert op nog meer manieren een steentje bij te dragen: het heeft het MSC-keurmerk, gebruikt groene energie en sluit verharde vetten en palmolie uit. De smaak van het eten is prima en er is een ruime keuze (warme en koude gerechten) voor ieder moment van de dag. Je gaat na een snelle hap met een goed gevoel naar buiten.

Min

Als je goed leest, blijkt van de taart alleen het meel biologisch en van de belegde sandwiches alleen het brood. Het vlees komt dus uit de “gewone” (bio-)industrie; niet de duurzaamste bedrijfstak die er is. Bij navraag blijkt Exki ‘in de toekomst’ over te willen gaan op biologisch vlees maar is dat nu ‘prijstechnisch niet haalbaar’. De kip wordt door het Belgische Vita-project geleverd. Zij doen hun best om op een goede manier met vleesproductie om te gaan. Ze verbeteren er vooral veel op het gebied van hygiëne, waarbij diervriendelijkheid minder prioriteit lijkt te hebben. Jammer… Het kwistig strooien met termen als duurzaam is populair, maar als je dat als bedrijf slechts ten dele waarmaakt wordt het een hol begrip. Desondanks is Exki binnen de fastfood-ketens het groenste jongetje van de klas. Dat alleen al verdient een compliment.