Uit ervaring weet ik – als op duurzaamheid gerichte man – dat het lastig kan zijn om precies díe kleren te vinden die je zoekt. Het lijkt me dus hoog tijd voor een winkeloverzicht waar je zonder gewetensbezwaren je slag kunt slaan. Voor de dames: niet getreurd, al deze winkels verkopen ook dameskleding!

Sinds ik besloten heb alleen nog maar kleding te kopen waarvan ik weet dat deze ‘goed’ geproduceerd is, ben ik erachter gekomen dat er best veel merken zijn die duurzaamheid in hun DNA verankerd hebben. Maar wat me tegenviel, was hoe weinig fysieke winkels er te vinden zijn waar eerlijke herenkleding verkocht wordt. En al helemaal hoe weinig winkels er zijn die zich volledig op duurzame kleding richten, zodat je daar met een gerust hart alles kunt kopen wat ze hebben.

De beschreven winkels liggen behoorlijk verspreid door de stad en soms op onverwachte plekken. Daarom beschrijf ik het rondje vanaf de fiets. De totale afstand is 9,1km, oftewel een half uurtje fietsen.

kaart02

1. Nukuhiva

De quote Modern technology owes ecology an apology geeft heel duidelijk aan waar de bekendste reisverslaggeefster van Nederland en oprichter van Nukuhiva, Floortje Dessing, haar pijlen op richt. Een mode-industrie die zijn verantwoordelijkheid neemt. Naast kleding vind je er ook tassen, een paar schoenen en wat kleinere producten als portemonnees en bijvoorbeeld wasmiddel van Seepje. De service is top, ze zijn er niet pushy, ze denken goed met je mee en ze staan altijd open voor een praatje. Ook als je niets koopt.

Waar: Haarlemmerstraat 36
Online: http://nukuhiva.nl/men/

2. Vegalife

De indruk die ik meestal krijg als ik deze winkel binnenstap, is dat ze vooral veel (veganistische) schoenen hebben. En dat terwijl er ook rekken vol shirts en sweaters zijn. Het zal er aan liggen dat ze niet zo heel veel modieuze merken voeren die je bij de andere winkels in dit lijstje wel vindt. Uniek is wel dat ze als enige een collectie bamboekleding hebben. Dus als je nog nooit hebt gevoeld hoe lekker bamboesokken zitten, zeker even langs gaan! Naast de kleding hebben ze ook (kook)boeken en verzorgingsproducten als bodycrème en shampoo.

Waar: Singel 110
Online: https://www.vega-life.nl/herenmode
Check onze recensie: https://groenvoer.net/vega-life/

3. Eerlijk Waar

Dit is een leuk klein winkeltje met een enigszins beperkt aanbod. Maar wát ze hebben is heel mooi. Verwacht Oat Shoes, houten zonnebrillen, tassen, kleding van Cotton Knowledge Apparel en (uniek voor Amsterdam) Mud Jeans. Let op: de winkel heeft een stuk meer dan de website laat zien!

Waar: Torensteeg 5
Online: http://www.eerlijkwaar.net/#!man/cg08

4. Toms

De flagshipstore van het merk Toms ligt in de Negen Straatjes. Toms is een merk met drie soorten producten: schoenen, zonnebrillen en… koffie. Op alle drie heeft Toms het concept One for One gebaseerd. Dit houdt in dat als jij iets van Toms koopt, iemand anders die het hard nodig heeft hetzelfde krijgt. Een paar schoenen levert zo bijvoorbeeld een paar op voor een kansarm kind, een gekochte zonnebril helpt iemand in een ontwikkelingsland van zijn oogproblemen af en voor iedere zak koffie die over de toonbank gaat, wordt een week lang drinkwater gedoneerd op een plek waar dat nodig is. Hier geniet je dus gegarandeerd dubbel van je aankoop!

Waar: Runstraat 13
Online: http://www.toms.com/men
Check onze recensie: https://groenvoer.net/toms/

5. Geiten Wollen Winkel

Voor je t-shirts en sweaters zit je goed bij de Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat, een concept van twee (tweeling)zussen die vonden dat mode een stuk duurzamer kon. Leuk is dat ze, naast de diverse merken die ze verkopen, ook een eigen kledinglijn hebben. Aangezien er maar zo weinig heren binnenkomen, is besloten om de beschikbare winkelruimte aan de damescollectie te wijden en de herenkleding voorlopig vanuit de voorraadkast te verkopen. Alles wat je echter op de website vindt is hier te passen en te kopen. Je moet er alleen wel even naar vragen. Binnenkort verwachten ze nog een winkel in de Utrechtsestraat te openen en dan specifiek voor heren. Whoohoo!

Waar: Utrechtsestraat 37
Online: http://www.geitenwollenshirts.nl/tshirts-en-kleding/bokken.html

6. MHOOM

Enigszins verscholen in de Nieuwe Kerkstraat vind je MHOOM: een relaxed winkeltje met mooie kleding van merken als Armed Angels, L’herbe Rouge, Hannes Roether, Knowledge Cotton Apparel, Studio Jux en (sinds kort) waanzinnige sokken van Effio. Het is nooit echt heel druk in deze winkel waardoor ze altijd tijd hebben voor een praatje. Of zelfs voor een kopje thee of koffie terwijl je wat shirts aan het passen bent. Leuk is dat je bij Mhoom ook meteen je haar nog even kunt laten knippen voordat je doorfietst naar de volgende winkel!

Waar: Nieuwe Kerkstraat 6H
Online: www.mhoom.com
Check onze recensie: https://groenvoer.net/mhoom/

7. Charlie + Mary

Ook deze winkel ligt enigszins verstopt. Je moet echt weten dat de winkel bestaat en waar deze is, want je komt hier normaliter niet zomaar langsgefietst. Het is een mooi ingericht winkeltje met een leuke collectie herenkleding waardoor je hier eigenlijk altijd wel iets moois vindt. Naast kleding verkopen ze ook schoenen van Veja en Toms.

Waar: Gerard Doustraat 84
Online: http://charliemary.com/men.html

8. Gekaapt

Gekaapt was een pop-up store op de Bilderdijkstraat met leuke spullen voor in je huis. Helaas zitten ze hier inmiddels niet meer, maar we kijken met spanning uit naar de nieuwe locatie. Als iemand ze toevallig spot, meldt het dan vooral!

Waar: —
Online: http://gekaapt.nu/

Algemeen

  • In dit lijstje met eerlijke herenkleding vind je alleen winkels in Amsterdam. Mocht je tips hebben voor soortgelijke winkels in andere steden waar je als man terecht kunt, laat dan onderaan dit artikel vooral even een reactie achter. Hetzelfde geldt voor als je nog Amsterdamse winkels kent die volgens jou aan dit lijstje toegevoegd moeten worden! Zo komen we samen tot een zo compleet mogelijk overzicht.
  • Dit rondje brengt je langs winkels met nieuwe kleren. Natuurlijk barst Amsterdam ook van de winkels met vintage en tweedehands kleding (ook heel duurzaam!). Deze zijn voor dit lijstje even buiten beschouwing gelaten. Mocht je hier specifiek naar op zoek zijn, kijk dan even hier voor een handig overzicht.