Nog niet zo lang geleden werd Haarlem tot leukste winkelstad van Nederland uitgeroepen en De Wereld van Jansje tot Haarlem's leukste winkel. Dat laatste klopt wat mij betreft nog steeds.

Jansje — zoals het inmiddels door iedereen afgekort wordt — bestaat uit een cadeauwinkel, een lunchroom en een galerie. Het is simpelweg een plek waar ik graag kom vanwege het unieke concept, de leuke spullen en de lekker lunch.

Aanbod

Jansje is opgezet door de Doopsgezinde Gemeente in Haarlem en de Hartekamp Groep (waar mensen met een beperking worden begeleid en opgevangen). De bediening bestaat dan ook gedeeltelijk uit medewerkers met een beperking. Als je het enthousiasme ziet waarmee deze mensen — onder begeleiding natuurlijk — aan het werk zijn, dan vraag je je af waarom dit niet vaker gebeurt. In de winkel vind je “fair design” cadeauartikelen van over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan servies, grappig speelgoed, woonaccessoires en (kook)boeken. De lunchroom werkt met biologische en streekgebonden producten. In de zomer kan je lekker buiten zitten.

Jansje is een plek om even te onthaasten en lekker de tijd te nemen.

Plus

Jansje is een plek om even te onthaasten en lekker de tijd te nemen. De winkel is mooi ingericht (o.a. door Piet Hein Eek) en verkoopt betaalbaar en eerlijk geproduceerd design van over de hele wereld. Als je hier niet slaagt weet ik het ook niet meer… In de lunchroom serveren ze verrassende gerechten zoals een geitenkaasburger en paddenstoelen op brood. Gelukkig lekker veel keus voor mensen die weinig vlees eten, zoals ik! Neem ook zeker even een kijkje bij De Verdieping (de galerie) en de achtergelegen schuilkerk uit 1683.

Min

Hier valt werkelijk niks negatiefs over te melden. Ok, het kan voorkomen dat het wat langer duurt tot je je eten krijgt of tot je cadeautje is ingepakt. Ik vind dat echter geen probleem. Als je haast hebt, moet je gewoon ergens anders naar toe.