Het is al donker als we het Amsterdamse park Frankendael in lopen. Een recente herfststorm heeft flink huisgehouden, zodat we de omgewaaide bomen op het pad moeten ontwijken. Aan de rand van het park gloort een groenig licht onder een glazen dak.

Bij binnenkomst worden we beleefd ontvangen door een in het zwart gestoken jongedame. Of we onze jassen vast willen afgeven. Tuurlijk. Als we de kas met verse groenten passeren en het volledig glazen restaurantgedeelte betreden, kijken we onze ogen uit. We zijn de eerste gasten. Een overvloed aan personeel is al druk in de weer om te anticiperen op de komst van anderen. We krijgen — hoe kan het ook anders — een plek bij het “raam”.

Een jongeman brengt ons vast wat amuses: stukjes geroosterde gele biet, brood met olijfolie en vlezige olijven. Met de wijnkaart in de hand vertelt hij over de achtergrond van dit restaurant. In 2001 besloot topkok Gert Jan Hageman van deze oude kweekkas zijn restaurant te maken. De kas was in dusdanig slechte staat dat er niks anders op zat dan te herbouwen. Maar na vele maanden hard werken, was Nederland een uniek restaurant rijker. Als kok je eigen groenten kweken werd toen nog gezien als een noviteit. Inmiddels hebben restaurants als Vork & Mes en Uit Je Eigen Stad een zelfde soort concept.

Aanbod

In De Kas wordt zoveel mogelijk gekookt met zelfgeteelde groenten. Slechts een klein gedeelte komt ook daadwerkelijk uit de kas met omliggende tuin; veel wordt eigenhandig verbouwd in de Beemster. Wat niet zelf geproduceerd kan worden, komt bij lokale, biologische leveranciers vandaan. Verser kan dus niet. Het werken met seizoensproducten betekent ook dat er door de kok elke dag een ander driegangenmenu (€49,50) wordt samengesteld. Meer valt er ook niet te kiezen. Wel kan je uiteraard specifieke wensen of voorkeuren aangeven. Wij gingen voor vis in plaats van vlees. Het voorgerecht bestaat uit een stukje snoekbaars op snijbiet-bloemkoolpuree met ansjovis en truffel. Er verschijnt ook een bord met rauwe zalm, spruitjes en gebakken venkel. Toe maar! Als hoofdgerecht wordt er een flink stuk grietfilet geserveerd met een heerlijk zoutkorstje en een stamppotje met winterpostelein en aardpeer. We zitten al behoorlijk vol, maar het nagerecht met karamelijs, cake en gekarameliseerde koffie laten we natuurlijk niet staan.

Dineren in een kas waar ook de ingrediënten worden gekweekt voor het gerecht op je bord, is een fantastische ervaring.

Plus

Dineren in een kas waar ook de ingrediënten worden gekweekt voor het gerecht op je bord (en met uitzicht rondom), is een fantastische ervaring. De transparantie wordt ook in de open keuken doorgevoerd: als je er vroeg genoeg bij bent, kan je zelfs in de keuken eten! De bediening is erg vriendelijk, zonder té beleefd over te komen. De sfeer is bepaald niet die van een eetcafé, maar het blijft allemaal informeel genoeg om niet chique te worden. Gelukkig maar. En het belangrijkste is natuurlijk dat het eten erg lekker is! Dat vinden de samenstellers van internationale reisgidsen blijkbaar ook; we lijken vanavond de enige Nederlandse gasten te zijn.

Min

De prijs. Als je €49,50 betaald voor een driegangendiner (of €17,50 voor een lunchgerecht), is dat natuurlijk niet kinderachtig. Gek genoeg blijft die prijs hetzelfde als je voor vegetarisch kiest. Ga er dus vooral heen als je jezelf (of een ander) eens wilt verwennen. Verder hadden wij het — eind oktober — best fris in zo’n grote kas. Zorg er dus voor dat je iets warms meehebt.